maandag, september 26, 2005

Europacup

De Europacup is een groot succes geworden voor HMC Calder. Volgend jaar wordt de Europacup van 7 t/m 15 oktober (2006 dus) in Fuegen, Oostenrijk, georganiseerd. Hopelijk kunnen wij er dan weer aan deelnemen!
De gespeelde partijen van HMC Calder in de Europacup zijn hier na te spelen. Er ontbreken er nog een aantal, maar die zullen in de loop van de week aangevuld worden.
Nu de Europacup afgelopen is, kunt u voortaan op deze site de verrichtingen van het eerste team van HMC Calder in de Nederlandse competitie volgen.

zaterdag, september 24, 2005

HMC Calder 15e van Europa!

Door René Olthof

Het is gelukt. De Finnen van Matinkyla Shakkikerho hebben we geklopt met 2,5 – 3,5 en dat was genoeg om aan de top van de groep met 8 matchpunten te belanden met 4 overwinningen en 25,5 bordpunten. Voor een ploeg die als dertigste (van de 48) geplaatst was een puike prestatie. We hebben zelfs de topploeg Ladya Kazan achter ons gelaten.
LSG eindigde met een gelijk spel tegen Marmaris en verzamelde dus ook 8 matchpunten. Hun bordpuntenaantal was echter flink lager: 22. Eerste reserve Raoul van Ketel mag vanavond bij de slotceremonie een gouden medaille ophalen dankzij een score van 5,5 uit 6!

De grote gangmaker vandaag was onze kopman Nicolai Pedersen. Tegen Mikael Agopov koos hij aan bord 1 voor een solid verdediging, want de Fin met een Russische naam staat bekend om zijn woeste aanvalsspel. Met strikt positionele middelen buitte Nicolai de gaten in de witte pionnenstructuur fraai uit, al liet hij onderweg een klein steekje vallen. Gelukkig zag Agopov het niet. Het resterende dubbeltoreneindspel was glad gewonnen. Een perfecte afsluiting van een goed gespeeld toernooi, maar helaas opnieuw een half punt te weinig voor een IGM-norm. De hardhandige nederlaag in de tweede ronde deed hem de das om.
Tevoren had Michiel Abeln aan bord 2 al remise gemaakt. Op het oog een correcte remise, maar de analyse achteraf leerde dat wit wel degelijk kansen op voordeel heeft laten liggen. Dat is des te ergerlijker, omdat Michiel bij winst een IM-norm over zeven partijen had gescoord. Nu kwam hij net als twee weken geleden in Haarlem bij het BDO-toernooi een halfje te kort.

Zeer tegen zijn gewoonte in strooide Paul Span, nog steeds snipverkouden, kwistig met pionnen aan bord 6. Wie Paul een beetje kent weet dat de overwinning dan niet ver kan zijn. Zo ook nu. Het gepende paard op d7 werd net zo lang aangevallen tot het niet meer verdedigd kon worden. Daarna was het oprapen.
Tussenstand derhalve 2,5-0,5 en goede kansen aan de overgebleven borden. In tijdnood ging het echter mis aan bord 5. Willem Muhren stond daar een paar pionnen voor, maar had last van een onveilige koningsstelling. Een verkeerde manoeuvre en de witte stukken kwamen vernietigend binnen. Een triest einde aan een prima opgezette partij. Het werd zelfs nog even spannend, want Geert van der Stricht raakte in een gelijkstaand eindspel zijn a-pion kwijt aan bord 3 en moest toen nog even flink zweten om het halfje aan te tekenen.
Toen dat een feit was claimde Gerard Welling onmiddellijk remise aan bord 4 door drievoudige herhaling van de stelling en stelde zodoende de matchzege veilig. Direct na de opening maakte Gerard een vingerfout, die ernstige gevolgen had kunnen hebben. Petri Lehtivaara zag de juiste zet, maar voerde hem om onduidelijke redenen niet uit. Een meevaller voor wit, die daarna het heft weer in handen nam. In een gecompliceerd dubbelpaardeindspel koos wit het zekere voor het onzekere en bracht zijn totaalscore daarmee op 5.



Persoonlijke uitslagen ronde 7:
Matinkyla – HMC Calder 2,5 – 3,5
  1. Mikael Agopov 2389 – Nicolai Pedersen 2488 0-1
  2. Petri Kekki 2369 – Michiel Abeln 2355 rem
  3. Kari Pulkkinen 2326 – Geert van der Stricht 2400 rem
  4. Petri Lehtivaari 2373 – Gerard Welling 2399 rem
  5. Janne Salimaki 2172 – Willem Muhren 2295 1-0
  6. Mikko Tolonen 2244 – Paul Span 2267 0-1

Gerard Welling is onze topscorer geworden met 5 uit 7. 4,5 punten haalden Nicolai, Geert en Paul. Michiel scoorde ondanks fikse tegenstand 4 punten aan bord 2 en Willem liet 3 bordpunten noteren. Een buitengewoon homogene teamprestatie.

De Europacup is trouwens gewonnen door Tomsk-400, ondanks een nederlaag in de laatste ronde tegen Polonia uit Warschau. Derde, eveneens met 12 matchpunten werd NAO, de winnaar van vorig jaar.

Net geen vier op een rij!

Door René Olthof

Met 19,5 bordpunten waren wij na 5 ronden met afstand het hoogste team in de groep met 6 matchpunten. Als beloning maar niet heus mochten we tegen Zeljeznicar, een van laagste ploegen in de puntengroep. Wij hadden de Finnen van Matinkyla Shakkikerho geprefereerd, die qua gemiddelde rating over de eerste zes borden welgeteld 2 puntjes achter ons staan. Waarom, zult U vragen. Welnu, die Bosniërs hebben naast vier grootmeesters ook nog eens de beschikking over drie IMs. En allemaal lieden boven de 2400. Dat wordt dus flink op de tanden bijten vandaag.

Gerard Welling, gisteren de held van de dag, was als eerste klaar. Hij had een verraderlijke systeempje voorbereid, maar de geroutineerde Milan Vukic wist aan bord 4 alle klippen met vlag en wimpel te omzeilen. In een gelijkstaand eindspel was verder spelen zinloos, daarom remise. Daar kon Willem Muhren aan bord 5 alleen maar van dromen. In een minder gebruikelijke variant van het Siciliaans kwam hij al snel in de problemen. Zijn tegenstander ging zeer doortastend te werk op de koningsvleugel en voor hij er erg in had, kon Willem zijn koning omleggen.
In de voorbereiding hadden we al geconstateerd dat Sahbaz Nurkic, de tegenstander van Paul Span aan bord 6, steeds dezelfde variant van de Moderne Verdediging speelt. Paul was dus gewaarschuwd en met behulp van de fenomenale kennis van Gerard werd een solide tegengif gevonden. “Remise was het hoogst haalbare vandaag”, aldus Paul tussen een van zijn hoestbuien door. Paul is namelijk snipverkouden en dat komt zijn concentratie (en nachtrust!) niet bepaald ten goede.
Enfin, uiteindelijk kwam alles op de pootjes terecht na een algehele afruil van de lichte stukken.

Zoals bijna iedere ronde was het ratingverschil het grootst aan bord 2. Michiel Abeln moest het daar opnemen tegen Bojan Kurajica, de jeugdwereldkampioen uit het jaar 1965. In Barcelona, wist hoofdorganisator Agostino Scalfi te melden, omdat hij daar zelf deelgenomen had als vertegenwoordiger van Italië. Michiel kwam met voordeel uit een Nimzo-Indische opening. Daarna ging er echter iets grondig mis. Zijn loperpaar vormde gelukkig enige compensatie voor de verzwakte pionnenstructuur. Vervolgens schoot Kurajica een bok en moest zich gewonnen geven. HMC back in the race: 2-2!
Jammer genoeg was Geert van der Stricht kort tevoren remise uit de weg gegaan aan bord 3 met het oog op het wedstrijdverloop. Eén tactische misser en zijn comfortabele stelling was als sneeuw voor de zon verdwenen. Ondanks verwoede tegenstand was er met de toren niet op te boksen tegen wits almachtige lichte stukken.

De redding moest derhalve komen van onze kopman. Aan bord 1 had Nicolai Pedersen snel gelijk spel bereikt tegen de Hongaarse grootmeester Robert Ruck. In een scherp middenspel raakte hij evenwel een pion kwijt en om de schade zoveel mogelijk te beperken zocht hij zijn heil in een eindspel van ongelijke lopers met ieder een toren. Dat zou dus vele zetten afzien worden, want Ruck kon risicoloos op winst spelen. Toen Dizdarevic aan bord 3 de stand had gebracht op 3-2 kreeg Ruck de opdracht remise aan te bieden om zodoende de teamzege veilig te stellen. Daar had hij echter helemaal geen zin in. Met allebei steeds ongeveer een minuut op de klok ontspon zich een fascinerend gevecht, waarin Pedersen zich uitstekend van zijn defensieve taak kweet. In een moment van onoplettendheid gaf Ruck, nog steeds in kansrijke positie, een stuk weg (zie foto: het moment van stukwinst en de verbouwereerde tegenstander). “It wasn’t even a trick”, zo Pedersen. “He just put his pieces on the wrong squares”. Met een stuk voor was het verliesgevaar natuurlijk direct geweken en met goede moed en een vers blikje cola begon hij aan de nieuwe taak: het opruimen van de gevaarlijke vrije b-pion zonder de toren te ruilen. Zwart had namelijk een randpion en de ‘verkeerde’ loper. Na enig gemanoeuvreer slaagde hij in zijn opzet en ging de b-pion van het bord. Zijn de wonderen de wereld nog niet uit? In die fase moet er echter iets mis zijn gegaan, want plotseling kon hij zijn eigen vrijpion niet meer houden. Sterker nog, Nicolai slaagde er zelfs niet in het beruchte eindspel van toren en loper tegen toren te bereiken. In een verder lege zaal werd doorgespeeld tot er twee kale koningen op het bord waren overgebleven. Een titanenstrijd van de bovenste plank met voor HMC Calder net geen happy ending.

Misschien geen eind goed, al goed, maar de Finnen ontlopen hun lot niet. Dankzij ons hoge puntenaantal mogen we morgen alsnog tegen ze. In Nederland wordt dan de eerste ronde van de Meesterklasse afgewerkt. Wij hebben daarin al vooruitgespeeld tegen LSG en gewonnen met 6,5 – 3,5. Kloppen wij ze hier ook in Saint Vincent? Voorlopig staan de Leidenaren een matchpunt voor, want zij wonnen vandaag wel. Nog wel met 5-1 tegen Pristina uit Kosovo.

Persoonlijke uitslagen ronde 6:
Zeljeznicar - HMC Calder 3,5 – 2,5
  1. Robert Ruck 2546 – Nicolai Pedersen 2488 rem
  2. Bojan Kurajica 2537 – Michiel Abeln 2355 0-1
  3. Emir Dizdarevic 2521 – Geert van der Stricht 2400 1-0
  4. Milan Vukic 2478 – Gerard Welling 2399 rem
  5. Ibro Saric 2451 – Willem Muhren 2295 1-0
  6. Sahbaz Nurkic 2409 – Paul Span 2267 rem

Na 6 ronden is Gerard topscorer van ons team met 4,5. Geert heeft 4, Nicolai, Michiel en Paul hebben 3,5 en Willem 3.

In de tussenstand gaat Tomsk-400 ongedeeld aan de leiding met 12 matchpunten. Een gelijkspel morgen tegen Polonia Plus GSM betekent derhalve de toernooizege. Dat zal echter niet eenvoudig zijn, want de Polen hebben naast sterke eigen spelers Gelfand en Ivanchuk aan de topborden zitten. Mocht Polonia winnen, dan eindigen drie ploegen gelijk, want de sterrenploeg NAO (vandaag gemakkelijk de meerdere van Werder Bremen) mag Rockaden uit Stockholm oppeuzelen en zal dat niet nalaten. Met drie ploegen op 12 matchpunten mag het reglement dan gaan uitmaken wie als winnaar uit de bus komt. Maar laten we niet te zeer op de zaken vooruitlopen.

donderdag, september 22, 2005

Meesterwerk Welling

Door René Olthof

HMC Calder heeft zijn opmars voortgezet. Tegen Jyväs Shakki wonnen we met 4-2. Dat was min of meer volgens verwachting, zeker toen ’s ochtends bleek dat de Finnen hun IM Mika Karttunen (2409) aan bord 2 niet hadden opgesteld. Dat verhoogde onze kansen van 55 naar 70 procent, aldus onze kopman Nicolai.

De partij van de dag werd gespeeld door Gerard Welling. Aan bord 4 schotelde hij Tommi Luukkonen (2252) het Skandinavisch voor. Een goed-getimede centrumopmars leverde hem een sterke loper op d4 op. Toen die geëlimineerd werd, verscheen er een even lastige pion aldaar. Op onnavolgbare wijze toverde Welling een reeks van combinaties op het bord vol penningen en tegendreigingen. Uiteindelijk werd de onveilige koningsstelling wit fataal. Ook de slotzetten waren zeer de moeite waard. Met uiterst gepointeerde wendingen werd de koning naar de slachtbank geleid. “Misschien wel mijn beste partij van de afgelopen jaren. Ik zei het al tijdens de partij: mijn opzet is ofwel ijzersterk ofwel een blunder. Ik houd het vooralsnog op het eerste. Ik heb nog geen weerlegging van mijn eigen spel gevonden.” Hier is de partij na te spelen.

Toen Welling won was de stand al geopend door Michiel Abeln. Hij had met zwart aan bord 2 gekozen voor een solide opstelling tegen het gevaarlijke 6.Lc4 in het Siciliaans, een oude favoriet van Bobby Fischer. Dat leverde inderdaad gelijk spel op, maar ook een algehele stukkenruil. Remise was het logische resultaat.

Na Welling was het de beurt aan onze andere middenman in vorm. Geert van der Stricht had na een Tsjigorin-opening aan bord 3 centrum en loperpaar, dus hij voelde zich zeer op zijn gemak. Met krachtig aanvalsspel werd zwart onmiddellijk onder druk gezet en in feite kwam hij er niet aan te pas. Een simpele winst werd verruild voor een ingewikkelde, maar het resultaat bleef hetzelfde. Een loperoffer verleende de witte d-pion uiteindelijk vrije doorgang.

Nicolai Pedersen kwam aan bord 1 met een mooie stelling uit de Nimzo-Indische opening, maar schijn bedroog hier een beetje. Kaido Külaots (2570, zie foto) had op iedere wending een parade klaar liggen. Ondanks meerdere pogingen slaagde onze kopman er niet in de zwarte veste te slechten. Een typisch geval waarin aanval en verdediging elkaar in evenwicht hielden. Het witte initiatief was voldoende om te verhinderen dat zwart kon profiteren van de witte dubbelpion op de c-lijn. Een correcte remise dus.

Bij de stand 3-1 waren alleen onze staartborden nog bezig. Zij hadden met een zeer verschillende uitkomst in een eerder stadium remise afgeslagen. Willem Muhren blunderde aan bord 5 in een dichtgemetselde stelling een cruciale pion weg, terwijl Paul Span aan bord 6 juist belangrijk eindspelvoordeel haalde uit een gelijk middenspel. Helaas pakte hij met het verkeerde stuk zijn geofferde pion terug op c5. Het resterende dame-eindspel bood enige kansen, maar daarvoor moest er een gehorige portie risico genomen worden. Gezien de stand in de wedstrijd en op het naburige bord geen goed idee. Remise was in deze situatie de juiste weg.

Willem Muhren hoefde zich nu niets meer aan te trekken van de tussenstand en kon zich volledig concentreren op het vinden van een uitweg uit de miserie. Die kwam uiteindelijk in de vorm van het opruimen van alle vijandelijke pionnen. Zoals bekend kunnen twee paarden alleen geen mat afdwingen.

Op naar het podium!

Persoonlijk uitslagen:

  1. IM Pedersen Nicolai Vesterbaek 2488 – GM Kulaots Kaido 2570 ½ - ½
  2. FM Abeln Michiel 2355 – FM Nevanlinna Risto 2306 ½ - ½
  3. IM Van Der Stricht Geert 2400 - Franssila Tommi 2273 1 – 0
  4. IM Welling Gerard 2399 - Luukkonen Tommi 2252 1 – 0
  5. Muhren Willem 2295- Laihonen Petteri 2271 ½ - ½
  6. Span Paul 2267 - Hamalainen Sami 2220 ½ - ½

De strijd bovenaan wordt met de dag spannender. Na NAO moest nu Ladya Kazan het onderspit delven ondanks een verdienstelijke remise aan het eerste bord van Valery Yandemirov (zie foto) tegen Levon Aronian - toch ruim 200 ELO-punten meer!
NAO rekende zelf af met Ural en is nog geenszins kansloos, al hebben ze het niet meer in eigen hand.

Ladya Kazan - Tomsk-400 2½:3½

  1. GM Yandemirov Valeri 2515 – GM Aronian Levon 2724 ½ - ½
  2. GM Rublevsky Sergei 2645 – GM Bologan Viktor 2700 ½ - ½
  3. GM Timofeev Artyom 2661 – GM Jakovenko Dmitry 2627 ½ - ½
  4. GM Filippov Valerij 2621 – GM Tkachiev Vladislav 2625 0 – 1
  5. IM Iljin Artem 2500 – GM Smirnov Pavel 2635 ½ - ½
  6. GM Kharlov Andrei 2619 - GM Inarkiev Ernesto 2618 ½ - ½

NAO Chess Club – Ural 3½:2½

  1. GM Kramnik Vladimir 2744 – GM Dreev Alexey 2698 ½ - ½
  2. GM Bacrot Etienne 2729 – GM Akopian Vladimir 2705 ½ - ½
  3. GM Grischuk Alexander 2720 – GM Motylev Alexander 2675 ½ - ½
  4. GM Lautier Joel 2672 – GM Sakaev Konstantin 2669 1 – 0
  5. GM Karjakin Sergey 2645 – GM Aleksandrov Aleksej 2630 ½ - ½
  6. GM Fressinet Laurent 2627 - GM Vaganian Rafael 2614 ½ - ½

Dit prachtige resultaat heeft een twaalfde plaats opgeleverd (!), met de meeste bordpunten van de 6 matchpunters. We zijn zelfs een half bordpuntje uitgelopen op NAO. In matchpunten staan we nu voor op o.a. Ashdod, Eynatten en Beer Sheva.

Morgen moeten we aan de bak tegen het Bosnische Zeljeznicar. Naast vier grootmeesters (Ruck, Kurajica, Dizdarevic, Vukic) kunnen die 3 IM’s (Saric, Nurkic en Basagic) op de been brengen. Allemaal lieden boven de 2400!

woensdag, september 21, 2005

HMC achterhaalt NAO!

Door René Olthof

Het Zwitsers gambiet van HMC Calder begint zijn vruchten af te werpen. Na twee nederlagen komen de wat zwakkere tegenstanders en daar weten wij wel raad mee. Na Ennis gisteren was nu Niederrohrdorf aan de beurt voor een afstraffing. Het werd maar liefst 1-5! De Zwitsers waren aanvankelijk geweigerd door de ECU, maar kregen kort geleden te horen dat ze toch mee mochten door in Saint Vincent. Helaas waren hun sterkste spelers toen niet meer beschikbaar, zodat ze de klas hier met 4 FM’s moeten klaren. Tegen HMC Calder lukte dat niet.

Aan bord 5 was het grootste ratingverschil (welgeteld 171 punten in ons voordeel), maar daar wist Willem Muhren niet optimaal van te profiteren. De opmars d5 in het Siciliaans leverde met zwart niet alleen een gelijke stelling op, maar helaas ook remise door zetherhaling. Meier I aarzelde geen moment.
Buurman Gerard Welling (bord 4) bracht ons op voorsprong. Hij moest tegen Leonhard Müller, een speler met een interessante achtergrond. Hij is geëmigreerd naar Namibië en komt ook voor dat land uit op de Olympiade. Onlangs haalde hij zelfs de gouden medaille aan het eerste bord. Gerard had speciaal tegen hem een slim openingsplannetje bedacht. Sneller dan verwacht leverde dat succes op. Vanuit een vastgelegd centrum trok hij snel ten strijde op de koningsvleugel en daar had Müller niet van terug.
Ook Michiel Abeln had aan bord 2 veel profijt van zijn openingsvoorbereiding. Hij volgde een recente partij van Radjabov en toen Peter Kühn op zet 13 afweek kwam Michiel met een scherp aanvalsplan op de proppen. Doortastend optreden leverde snel een punt op.
Routinier Heinz Schaufelberger dirigeerde aan bord 3 tegen Geert van der Stricht zijn torens naar f3 en h3. Van koningsaanval was echter geen sprake. Eén zwarte tegenstoot in het centrum was voldoende om de witte stelling in te laten storten.
Daarmee was de tweede overwinning van HMC Calder een feit. De koek was echter nog niet op. Paul Span bouwde aan bord 6 zijn voordeel stelselmatig uit. Stapje voor stapje kwam zijn meerderheid op de damevleugel naar voren. Toen zijn vrije c-pion de overkant bereikte gaf Meyer II op. Een rechttoe-rechtaan overwinning in de typische no-nonsense stijl van Paul.
Aan het eerste bord bereikte Nicolai Pedersen geen greintje voordeel. Sterker nog, zijn tegenstander sloeg oneerbiedig remise af en lange tijd moest Nicolai in de touwen om zijn drierijen-opstelling overeind te houden. Uiteindelijk lukte dat. De normaspiraties zijn nu even geparkeerd in de ijskast, maar kunnen daar morgen alweer uit komen. Want dan staat grootmeester Kaido Külaots uit Estland op het programma.

Halverwege het toernooi staat HMC Calder met 4 matchpunten op de twintigste plaats van de 48. Saillant detail is dat wij meer bordpunten verzameld hebben dan het als eerste geplaatste NAO! De topontmoeting Tomsk-400 - NAO leverde namelijk een daverende verrassing op. De Franse sterrenformatie legde het loodje met 4-2. De boosdoeners waren Paco Vallejo, die ten onder ging tegen Pavel Smirnov en Alexander Grischuk, die uitgeteld werd door het in het Westen nauwelijkse bekende jeugdtalent Dmitri Jakovenko (zie foto).
Kramnik probeerde het aan bord 1 nog lange tijd tegen Levon Aronian, maar kwam er ondanks een pluspion niet meer doorheen. Etienne Bacrot had ook een eindspel met een pion meer, maar kon ook niet winnen.

Partijen ronde 1 t/m 3

Vrijwel alle partijen van HMC Calder van ronde 1 t/m 3 zijn hier te vinden. (ook via link in het menu)

Persoonlijke uitslagen ronde 4


Niederrohrdorf - HMC Calder 1 : 5

1 FM Buss Ralph 2350 – IM Pedersen Nicolai Vesterbaek 2488 ½ - ½

2 FM Kuehn Peter 2376 – FM Abeln Michiel 2355 0 – 1

3 FM Schaufelberger Heinz 2337 – IM Van Der Stricht Geert 2400 0 – 1

4 FM Mueller Leonhard 2216- IM Welling Gerard 2399 0 – 1

5 Meier Kurt 2124 - Muhren Willem 2295 ½ - ½

6 Meyer Peter 2118 - Span Paul 2267 0-1




Indeling ronde 5: HMC Calder - Jyvas-Shakki

Verslag van ronde 4 volgt snel....

Indeling ronde 4

Niederrohrdorf - HMC Calder
1 FM Buss Ralph 2350 - IM Pedersen Nicolai Vesterbaek 2488
2 FM Kuehn Peter 2376 - FM Abeln Michiel 2355
3 FM Schaufelberger Heinz 2337 - IM Van Der Stricht Geert 2400
4 FM Mueller Leonhard 2216 - IM Welling Gerard 2399
5 Meier Kurt 2124 - Muhren Willem 2295
6 Meyer Peter 2118 - Span Paul 2267

Aanvang wederom 15.00 uur

Volle bak

Door René Olthof

Ieder nadeel hep zijn voordeel, zei ooit een filosoof uit Vinkeveen. De pijnlijke nederlaag van gisteren tegen Luik bezorgde ons Ennis als tegenstander in de derde ronde. Acht Ierse amateurs zonder FIDE-rating. Een ramp voor de norm-aspiraties van onze Deense kopman, maar goed voor het moyenne. Want de opdracht van de team captain (dat ben ik dus) was duidelijk: op zijn minst 6-0!
En dat is gelukt. Met enig kunst- en vliegwerk, maar toch.
Geert van der Stricht gaf aan bord 3 het goede voorbeeld. Met krachtige ontwikkelingszetten bouwde hij een centrum overwicht op en vervolgens strafte hij een tactische fout van Lorcan O’Toole genadeloos af middels een paardoffer op f7.
Michiel Abeln was aan bord 2 als tweede klaar. Zijn vorm hier in Saint Vincent laat helaas nog veel te wensen over. Tot twee maal toe ging hij in de fout, maar Rory Quinn greep de toegeworpen kansen niet.
Ook een flinke misser bij Willem Muhren aan bord 5. Hij gaf in een gesloten Siciliaan pardoes een pion weg. Gelukkig durfde Kieran O’Brien die niet te pakken, waardoor Willem de gelegenheid kreeg de zaak te repareren. Daarna volgde een onweerstaanbare koningsaanval.
Nicolai Pedersen had aan bord 1 al snel een pion gesnoept op g7. Om geen tegenkansen toe te laten koos hij voor dameruil. Daardoor duurde hij een tijdje voordat het winstpunt op het scorebord verscheen en onze overwinning een feit was.
Gerard Welling bouwde op bord 4 gestaag aan een veldoverwicht en kapselde John Cassidy steeds meer in totdat hij helemaal niets meer kon. Op het moment suprème gaf hij volkomen onnodig zijn kroonpion op e5 weg en stortte zijn trotse bouwwerk helemaal ineen. Middels een toverzet gaf hij zijn murw gespeelde tegenstander de kans op een fout en die werd met beide handen aangegrepen. Een krachtige koningsmars in het vijandelijke kamp maakte vervolgens een einde aan de partij. De minuspionnen deden er niet meer toe.
In zijn kenmerkende stijl stapelde Paul Span aan het slotbord kleine voordeeltje op elkaar. Zijn spel kost wat tijd, maar aan de uitslag hoefde vandaag niet getwijfeld te worden. Winst en de opdracht van de captain volbracht.

Eind goed, al goed, want ook het weer is vandaag helemaal omgeslagen. De zon heeft de regenwolken een dag eerder dan voorspeld verdreven. Het is goed toeven hier in het Aosta-dal.

Persoonlijke uitslagen:
HMC Calder - Ennis 6-0

Nicolai Pedersen 2488 - Stephan Tomaczak 1-0
Michiel Abeln 2355 - Rory Quinn 1-0
Geert van der Stricht 2400 - Lorcan O’Toole 1-0
Gerard Welling 2399 - John Cassidy 1-0
Willem Muhren 2295 - Kieran O’Brien 1-0
Paul Span 2267 - Gerry Casey 1-0

De kraker aan bord 1 verliep zoals je kon verwachten. De ‘Poolse’ topborden hielden uitstekend stand tegen de ‘Fransen’, maar aan de staart vielen een paar nullen. NAO zal dus gestopt moeten worden door de Russen van Tomsk-400 of TPC.
NAO (Parijs) - Polonia Plus GSM 4-2
Kramnik 2744 - Gelfand 2724 rem
Bacrot 2729 - Ivanchuk 2752 rem
Grischuk 2720 - Krasenkow 2663 rem
Radjabov 2682 - Kempinski 2619 rem
Lautier 2672 - Macieja 2596 1-0
Karjakin 2645 - Markowski 2564 1-0

Morgen moeten we tegen een Zwitsers team uit Niederrohrdorf, met ‘slechts’ 4 FM’s in de gelederen. De marsroute is dus evident: terug naar 50%!

dinsdag, september 20, 2005

Een pijnlijke nederlaag

Door René Olthof

Onze Deense kopman vatte de dag van vandaag treffend samen met de woorden: ‘Today was a bad day’. En wel om meerdere redenen.
Laten we echter beginnen bij het begin.
Onze tegenstander was CRELEL, acroniem voor Cercle Royale des Echecs de Liège. Aan vier borden hebben die een hogere rating dan wij, maar aan twee een veel lagere, zodat wij gemiddeld toch hoger uitkomen. Het strijdplan was dus duidelijk. Gerard en Paul winnen en de rest minimaal standhouden. In ronde 3 zouden we dan weer een lekkere tegenstander krijgen. Goed voor de GM-aspiraties van onze eerstebordspeler. Hoe anders liep het.
Na een uur stonden we er al heel wat slechter voor dan tegen het veel sterkere Werder Bremen gisteren.
Geert van der Stricht speelde aan bord 3 tegen zijn landgenoot Ekrem Cekro (2410). Daar heeft hij een positieve score tegen, maar in hun meest recente ontmoeting bij het afgelopen Belgisch kampioenschap ging het stevig mis. Revanche was dus het devies, maar dat kwam maar half uit de verf. In een compleet symmetrisch middenspel zat volstrekt geen muziek en de vrede was snel getekend.
Nicolai Pedersen had aan bord 1 te kampen met de gevolgen van een mislukte opening. Luc Winants (2543) had een drukkend ruimteoverwicht en liet niet meer los. Nicolai werd onder de voet gelopen en verloor kansloos.
Michiel Abeln ging aan bord 2 in op de hoofdvariant van het Koningsindisch van Pascal Vandervoort (2415). Die koos voor een inferieure variant, maar wel een met enig vergif in zich. Michiel kende het juiste tegengif niet en dirigeerde zijn paard abusievelijk naar de rand. Vandevoort kwam met een dubbel stukoffer op de proppen, waar Michiel niet van terug had. Hij kwam in een winnende aanval terecht en moest zijn koning omleggen.

Het enige winstpunt vandaag kwam van Gerard Welling. Aan bord 4 kwam opnieuw zijn voorbereiding op het bord, maar een foutje maakte van zijn voordeel een nadeeltje. Hij creëerde echter zoveel tactische problemen voor Etienne Goossens (2229) dat die in tijdnood kwam en vervolgens ging ‘zwemmen’. Met enkele mokerslagen werd de zwarte koning uitgerookt.
HMC terug in de race, maar niet voor lang. Willem Muhren meende aan bord 5 een partij Hübner-Kasparov te volgen, maar daarin had een kleine zetwisseling plaatsgevonden. Een pijnlijk gevolg hiervan was dat zijn manoeuvre Pb6-a4 veel minder sterk was dan bij Kasparov. Christian Cacco (2348), Italiaan in Belgische dienst, speelde sterk verder en zwart werd volgens de regelen der kunst aan de kant gezet.
Het afslaan van een remise-aanbod door Paul Span aan bord 6 kon HMC niet meer helpen. Hij had weinig uit de opening gehaald tegen Pierre Fontaine (2104) en toen hij naliet de vrije d-pion te belegeren stond hij eerder slechter. Uiteindelijk viel er niet te ontkomen aan remise.
Eindresultaat: 4-2. Een pijnlijke nederlaag.

Persoonlijke uitslagen:
Winants-Pedersen 1-0
Vandevoort-Abeln 1-0
Cekro-Van der Stricht rem
Goossens-Welling 0-1
Cacco-Muhren 1-0
Fontaine-Span rem

Een nederlaag met verstrekkende gevolgen. Want niet alleen staat HMC nog steeds op 0 matchpunten, we moeten morgen ook tegen de op papier zwakste club: Ennis. Van deze Ierse amateurs heeft niemand een FIDE-rating, dus we moeten gaan voor 6-0. Hoewel, in de eerste ronde maakten ze zowaar twee remises tegen Mitrovica met op het eerste bord de Hongaarse grootmeester Jozsef Pinter.

HMC Calder - Ennis
1 IM Pedersen Nicolai Vesterbaek 2488 - Tomezack Stephan 0
2 FM Abeln Michiel 2355 - Quinn Rory 0
3 IM Van Der Stricht Geert 2400 - O"Toole Lorcan 0
4 IM Welling Gerard 2399 - Cassidy John 0
5 Muhren Willem 2295 - O"Brien Kieran 0
6 Span Paul 2267 - Casey Gerry 0

Hoogtepunt vandaag wordt de ontmoeting tussen NAO (de gedoodverfde favorieten) en de runners-up Polonia Plus GSM:

NAO Chess Club - Polonia Plus GSM
1 GM Kramnik Vladimir 2744 - GM Gelfand Boris 2724
2 GM Bacrot Etienne 2729 - GM Ivanchuk Vassily 2752
3 GM Grischuk Alexander 2720 - GM Krasenkow Michal 2663
4 GM Radjabov Teimour 2682 - GM Kempinski Robert 2619
5 GM Lautier Joel 2672 - GM Macieja Bartlomiej 2593
6 GM Karjakin Sergey 2645 - GM Markowski Tomasz 2564


Leuk wordt ook het Welsh onderonsje tussen Cardiff en Cwmbran Chess Club. Dat wordt stellig een broedermoord.

maandag, september 19, 2005

Indeling ronde 2

CRELEL - HMC Calder
1 GM Winants Luc 2543 - IM Pedersen Nicolai Vesterbaek 2488
2 IM Vandevoort Pascal 2415 - FM Abeln Michiel 2355
3 IM Cekro Ekrem 2410 - IM Van Der Stricht Geert 2400
4 Goossens Etienne 2229 - IM Welling Gerard 2399
5 FM Cacco Christian 2348 - Muhren Willem 2295
6 Fontaine Pierre 2104 - Span Paul 2267

aanvang 15.00 uur

HMC Calder laat Duits kampioen ontsnappen

Door René Olthof

In de eerste ronde van de Europacup moest HMC Calder meteen flink aan de bak. Tegenstander Werder Bremen, dit jaar de verrassende winnaar van de ijzersterke Duitse Bundesliga, is de op vijf na sterkste ploeg in Saint Vincent, maar had tegen ons Zahar Efimenko (2643) aan de kant gelaten.
Voor een nipte nederlaag met 2,5 - 3,5 zouden we van tevoren getekend hebben, maar zoals de wedstrijd verliep bleven we met een lichte kater achter. Hoe goed ons zestal het deed bleek al uit het feit, dat er na ruim 3 uur spelen nog steeds 0 - 0 op het uitslagenbord stond, waar in alle andere wedstrijden al gescoord was. En de Duitse non-playing captain zat er niet gerust bij, een ander goed teken voor ons.

Willem Muhren opende de score aan bord 5. Opponent Gennadi Fish (2550) was afgelopen seizoen topscorer in de Bundesliga en hielp zijn team in de play-off zelfs aan de titel. Willem wist echter wel raad met hem. ’Ik heb al vaak van zwakkeren gewonnen door te zorgen dat ze niets meer konden doen. Tegen iemand met een hogere rating is me dat niet eerder gelukt. Nu wel!’
De Duitsers kwamen terug in de wedstrijd dankzij een vol punt van Zbynek Hracek (2591). Hij zette Michiel Abeln aan bord 2 vanaf het begin onder druk en liet er met een pionoffer geen gras over groeien. Michiel slaagde er niet in de openingsproblemen naar bevrediging op te lossen en kwam in de problemen. Hracek speelde in deze fase echter niet nauwkeurig, wat Michiel aangreep om zijn eindspelnadeel weg te werken. Het tijdnadeel bleef echter intact en dat werd hem fataal. Een fout van niveau Stap 3 deed hem onmiddellijk de das om.
Aan bord 4 kreeg Gerard Welling zowaar zijn openingsvoorbereiding op het bord, bij hem een zeldzaam verschijnsel. Met zwart liep het prima in de Saemisch-variant van het Koningsindisch totdat hij op het lumineuze idee kwam om de witte dame te winnen. Dat lukte wel, maar tegen een veel te hoge prijs. Zijn eerste gedachte was: dat had ik nooit moeten doen! Gelukkig liet Tomi Nyback (2571) nogal wat steekjes vallen, zodat Gerard terug in de partij kon komen. In tijdnood miste hij enkele kansen, die wit tot nauwkeurig spel hadden genoopt om het evenwicht te bewaren. Tot overmaat van ramp durfde hij met de vlag op vallen een reddende tactische zet niet aan. In plaats daarvan koos hij voor de verdediging en ging ook nog eens door zijn vlag op zet 39. ‘Een leuke partij’, zo oordeelde Welling meteen achteraf, maar bij nader inzien toch wel jammer van de kansjes.

De gelijkmaker kwam van het bord waarvan je het ’t minst mocht verwachten. Nicolai Pedersen moest het aan bord 1 opnemen tegen wereldtopper Luke McShane (2625), voormalig schaakwonderkind en tegenwoordig student aan de universiteit van Oxford. Onze kopman pakte het Koningsindisch geheel in zijn stijl positioneel aan. Luke repliceerde met een stukoffer voor een karrenvracht aan pionnen. ‘A desperate attempt’, meende Pedersen. Stelselmatig blokkeerde hij de vrijpionnen met zijn machtige paardenpaar en langzaam maar zeker werden zij onschadelijk gemaakt. Daarna was het slechts een kwestie van tijd voordat het punt aangetekend kon worden: 2 - 2! Nog twee ongelijke lopereindspelen aan de gang en een gelijk spel ligt binnen handbereik.
Aan bord 6 bij Paul Span had ieder nog een toren en wit een pluspion. Nicolai had Paul voor de partij nog uitgelegd dat het scherper maken van een stelling zijn landgenoot Lars Schandorff (2519) vaak onzeker maakt. In de Meraner gooide Paul het centrum open met een pionoffer, maar kon desondanks niet verhinderen, dat er een technisch eindspel met minuspion op het bord kwam, een kolfje naar Schandorffs hand. Mede onder druk van de klok hield Paul het helaas niet droog.
Geert van der Stricht was vandaag als laatste klaar. Hij deed in een verder lege speelzaal nog lange tijd aan bord 3 verwoede pogingen Vlastimil Babula (2604) onderuit te halen in een ongelijke lopereindspel met twee pluspionnen, maar het mocht niet baten. Welk een kans heeft Geert echter eerder in de partij laten liggen! Hij activeerde op zet 16 zijn loperpaard middels een centrumopmars e3-e4. Zijn ultieme gelijk kreeg Geert, toen hij op zet 29 deze manoeuvre bekroonde met de opmars d4-d5. De witte toren kwam daarop sterk binnen langs de c-lijn, en die kon hij een paar zetten later zelfs weggeven om mat op de zwarte velden te bewerkstelligen. Geert zag het niet en wikkelde na nog enkele winnende zetten gemist te hebben af naar een remise-eindspel. Eeuwig zonde.

Persoonlijke uitslagen:
HMC Calder - Werder Bremen 2½:3½
1 IM Pedersen Nicolai Vesterbaek 2488 - GM McShane Luke 2625 1 - 0
2 FM Abeln Michiel 2355 - GM Hracek Zbynek 2591 0 - 1
3 IM Van Der Stricht Geert 2400 - GM Babula Vlastimil 2604 ½ - ½
4 IM Welling Gerard 2399 - GM Nyback Tomi 2571 0 - 1
5 Muhren Willem 2295 - IM Fish Gennadij 2550 1 - 0
6 Span Paul 2267 - GM Schandorff Lars 2519 0 - 1

De Duitsers komen met een blauw oog weg.
Dat mag morgen niet weer gebeuren. Wij moeten het dan opnemen tegen een ploeg uit een ander buurland: CRELEL (Luik), een van de weinige ploegen, die met 6 - 0 ingeblikt zijn in de eerste ronde. Het Duitse Tegernsee, met o.a. oudgedienden A.Sokolov en Ribli in de gelederen, maar voorlopig nog zonder kopman Igor Khenkin, toonde geen enkel mededogen.
To be continued....

zondag, september 18, 2005

Ronde 1

Ronde 1

De indeling van de eerste ronde is bekend.
Onze landgenoten van LSG spelen op rij 4 tegen Tomsk-400, HMC Calder aan rij 6 tegen Werder Bremen, de winnaars van de Duitse
Bundesliga
De opstellingen:
Pedersen (w) - McShane
Abeln (z) - Hracek
Van der Stricht (w) - Babula
Welling (z) - Nyback
Muhren (w) - Fish
Span (z) - Schandorff

Bij Werder doet vanmiddag bord 2 Zahar Efimenko (2643) niet mee.

De eerste drie ontmoetingen (NAO, Ural, Polonia Plus Warschau) zitten op het podium en zijn live te vervolgen op de website van de ECC (zie onder links)

Aanvang 15:00 uur lokale tijd

vrijdag, september 16, 2005

Portrettenserie deel 7: Nicolai Pedersen


Naam: Nicolai Vesterbaek Pedersen
Geboortedatum: 27 juni 1977
Geboorteplaats: Aarhus, Denemarken
Woonplaats: Aalborg, Denemarken
Fide-rating: 2488


Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik studeer staatswetenschap (political science) aan Aalborg University.

Wat zijn jouw andere hobby's?

Voetbal, uitgaan

Wat is jouw favoriete muziek?

U2 en diverse Deense groepen

Wat is jouw favoriete film?

Terminator 1

Sinds wanneer ben je lid van HMC?

Februari 2001

Van wie heb je schaken geleerd?

Van mijn vader

Hoe kun je zo'n sterke schaker worden?

Het is een kwestie van trainen, veel partijen spelen en natuurlijk een beetje talent

Wie is jouw favoriete schaker aller tijden?
Niemand. Ik ben door ideeën van veel topspelers geïnspireerd.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt op schaakgebied?

Het jeugd wereldkampioenschap te Medellin, Colombia, een aantal jaren geleden was een erg leuke ervaring.

Wat is de mooiste schaakpartij die je hebt gezien?

Byrne-Fischer, 1956

Wat is de mooiste partij die je zelf gespeeld hebt?

Pavasovic-Pedersen, Bled 2002

Wat is het beste resultaat dat je behaald hebt?

Het winnen van Kavala Open in 2002, waar ik nummer 21 geplaatst was

Wat zijn jouw ambities op schaakgebied?
Het verbeteren van mijn spel

Wat verwacht je van de Europacup?
Een leuk toernooi en het spelen van goede partijen

donderdag, september 15, 2005

Jasper op EK jeugd


Jasper Broekmeulen is van 14 t/m 23 september actief op het EK jeugd t/m 18 jaar te Herceg-Novi (Servië-Montenegro). Jasper is het kampioenschap goed begonnen met een remise tegen de sterke Pool Wojciech Moranda (2453).

Portrettenserie deel 6: Willem Muhren


Naam: Willem Muhren
Geboortedatum: 8 maart 1983
Geboorteplaats: Leiderdorp
Woonplaats: Rosmalen
Fide-rating: 2295





Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik studeer Information Management aan de Universiteit van Tilburg.

Wat zijn jouw andere hobby's?

Films kijken, voetbal (kijken) en piano spelen

Wat is jouw favoriete muziek?

R&B

Wat is jouw favoriete film?

The Gladiator

Sinds wanneer ben je lid van HMC?

Ik begon op mijn achtste te schaken bij HMC

Van wie heb je schaken geleerd?

Van mijn vader

Wat zou je aan onze jeugdspelers als tip mee willen geven om een sterke schaker te worden?

Veel toernooien spelen, dat is naar mijn ervaring erg belangrijk. Probeer toernooien zo uit te kiezen dat je zo sterk mogelijke tegenstanders krijgt.

Wie is jouw favoriete schaker aller tijden?
Robert James (Bobby) Fischer

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt op schaakgebied?

Het toernooi te Curaçao in 2004 vond ik een prachtig toernooi om in te spelen. De combinatie van strand, lekker (warm!) weer en een klein maar sterk deelnemersveld vond ik ideaal. Ik mocht bovendien in de eerste ronde tegen oud-wereldtopper Robert Hübner spelen.

Wat is de mooiste schaakpartij die je hebt gezien?

Bagirov-Gufeld, Kirovobad 1973. Dat soort partijen inspireren mij om Konings Indisch te spelen!

Wat is de mooiste partij die je zelf gespeeld hebt?

Mijn partij tegen Vasily Papin in Moskou 2004 was een leuke partij.

Wat is het beste resultaat dat je behaald hebt?

Nederlands kampioen met het schoolschaakteam (bord 1) van de Godfried Bomansschool te Rosmalen.

Wat zijn jouw ambities op schaakgebied?

Ik wil altijd beter worden en ik zie dan wel hoever ik kom.

Wat verwacht je van de Europacup?
Ik verwacht dat het een leuk toernooi wordt met veel interessante wedstrijden, en hoop dat we hier en daar voor een verrassing kunnen zorgen.

dinsdag, september 13, 2005

Een vierpuntenwedstrijd

Jongstleden zaterdag 10 september begon voor twee teams in de Nederlandse Meesterklasse de competitie, twee weken voor de reguliere startdatum. Op zaterdag 24 september spelen echter zowel HMC-Calder als LSG de 7e ronde van de Europacup voor clubteams in het Italiaanse Saint Vincent. Gelukkig werd daar door de KNSB al rekening mee gehouden, en deze in de 1e ronde clubs tegen elkaar ingedeeld. Zodoende was vooruitspelen in beider belang.

Het roemruchte Leidsch Schaakgenootschap heeft een moeizaam seizoen achter de rug, waarbij degradatie alleen werd voorkomen door een overmatige dosis geluk in de gezamenlijke slotronde. Geluk dat Rotterdam tegen de Leidenaren verzuimde de sportieve plicht te doen en met een aantal invallers uit lage teams aantrad. Op rating was LSG echter vorig jaar niet veel zwakker dan HMC Calder - het zal gemiddeld amper 25 punten zijn geweest - en ze hebben zich in de tussentijd ook nog eens versterkt. Door een subsidiepot voor sport van de gemeente Leiden is men in staat geweest John van der Wiel als trainer/speler van het eerste aan de vereniging te binden. Ik heb begrepen dat officiële toekenning van de financiële middelen aan LSG nog een formaliteit zal zijn. Tevens is ook Eelke Wiersma, topbord van het gedegradeerde Amstelveen, de Leidse gelederen komen versterken.

Een geducht team, waartegen HMC Calder 1 zich geen vrijheden zou kunnen veroorloven. Bovendien is een gevecht tussen gelijkwaardige teams die zich op sterkte in de middenmoot ophouden natuurlijk a priori een vierpuntenwedstrijd. De winnaar heeft een zorg minder, de verliezer zal zich tegen de zwakkere teams geen misstap meer kunnen permitteren. De beide teams speelden dus deze eerste wedstrijd direct onder behoorlijke druk.

De partijen van deze wedstrijd zijn hier te vinden

De eerste uren trad er weinig tekening op in het verloop van de wedstrijd, hetgeen de spanning nog verder vergrootte. Kopman Daniel Fridman had in een Caro-Kann de eenvoudigste weg gekozen, de dames geruild en daarmee ieder gevaar uitgebannen maar het resterende winstpotentieel was niet groot. Mikhail Saltaev speelde zijn zoveelste partij tegen Eelke Wiersma, en zijn spel viel vooral op door originele, maar wat bizarre torenmanoeuvres. De stukkenactiviteit die Wiersma wist te ontwikkelen deed de wenkbrauwen van menig Bosschenaar fronsen. De nieuwe trainer/speler van de Leidenaren, John van der Wiel stuitte op een tot het bot gemotiveerde Nicolai Pedersen, die zich uitstekend had voorbereid. Tegen het einde van de openingsfase verzonk Nicolai in diep gepeins, waarna Gerard Welling al meende dat de Deen een verpletterend offer aan het uitrekenen was. Zo verpletterend was dat offer echter niet, integendeel, en met de rustige voortzetting hield onze man comfortabel spel.

Het is bekend dat Mark van der Werf samen met Teun van de Vorm ooit een standaardwerk over de Noteboomvariant van het Halfslavisch heeft geschreven, en het is dan ook begrijpelijk dat Geert van der Stricht diens theoriekennis niet wilde testen. Nu ontstond een Stonewall-formatie waarin zwart met een bevrijdingsactie een aantal stukken kon ruilen en zijn grootste zorgen waren daarmee voorbij. Een bekende opening zagen we bij Rafael Fridman op het bord komen. Met zijn geliefde Philidorverdediging komt hij meestal wat gedrukt te staan, maar hij heeft een groot vertrouwen in de weerstand van zijn stelling. Toch kreeg de witspeler, Tom Middelburg, deze keer wel erg veel ruimte. Op het bord van Gerard Welling en Stefan van Blitterswijk kwam een rustige versie van het gesloten Siciliaans op het bord, waarbij de witspeler met een paardmanoeuvre die hij had afgekeken van Morozevich (zij het in een iets andere stelling) zijn f-pion wist mobiliseren. Vooralsnog was niet duidelijk of wit op enig concreet voordeel kon bogen.

Michiel Abeln volgde ondertussen het voorbeeld van de gebroeders Fridman die zich met regelmaat van de Philidorverdediging bedienen, en kwam al spoedig in een eindspel terecht met een geïsoleerde dubbelpion, maar met uitstekende veldencontrole. Zwart had aanvankelijk niet veel te vrezen.

In een ouderwetse Panov-variant speelde Willem Muhren niet helemaal nauwkeurig waardoor zwart tot tegenspel had kunnen komen. Deze verzuimde ..Dxe5 (met controle van d4) waardoor Willem een fraai blokkadeveld in handen kreeg. Hij maakte vervolgens systematisch voortgang. Minder rooskleurig was de situatie op het bord van Paul Span. Een ouderwetse variant tegen de Hollandse verdediging waarop Paul niet op de meest gepointeerde wijze reageerde, en zwart kwam onder stevige positionele druk te staan. Het was echter niet zo duidelijk hoe wit voorgang moest boeken en Paul verdedigde geduldig en taai, waarbij bevrijding door verdere ruiltransacties werd voorbereid.

Tenslotte de debutant en verreweg de jongste aanwezige speler Twan Burg, maar liefst 31 jaar jonger dan de oudste aanwezige speler Gerard Welling. Een scherpe Siciliaan verzandde spoedig in een remiseachtig eindspel, waar Twans pluspion weinig waarde had vanwege zijn verzwakte pionnen. Een remiseaanbod van de sterke Rudy van Wessel werd op advies van teamleider René Olthof afgewezen, maar daar waren niet alle spelers het mee eens, want zo'n stelling kun je nog wel degelijk verliezen. Dat was de stand van zaken na een uur of drie spelen veel stellingen zonder duidelijk voordeel voor één van de twee partijen, en dus een wedstrijd die nog alle kanten op kon.

foto Jan Bey (www.schakers.info)

In het vierde speeluur kwam daar echter spoedig verandering in. Rafael Fridman wist zijn gedrongen stelling wat lucht te verschaffen door enkele stukken te ruilen, en tegenspel op de damevleugel te starten. Op het moment dat zijn stelling volledig volwaardig oogde bood hij remise aan hetgeen Tom Middelburg niet (meer) durfde te weigeren. Binnen tijdsbestek van een minuut viel ook de tweede remise, toen Mark van der Werf tegen Geert alle zware stukken ruilde en ook zijn wat slechtere loper wist te compenseren. In een geblokkeerde stelling werd de vrede getekend. Een kwartiertje voor de tijdcontrole kwam HMC Calder voor het eerst op voorsprong, en zou deze niet meer uit handen geven. Gerard Welling kwam na wat onnatuurlijk aandoende maar redelijk effectieve manoeuvres enigszins in het voordeel. Geholpen door dreigende tijdnood van de opponent werd met de mobiele e- en f-pionnen een wig in het zwarte centrum gedreven. Teneinde het broodnodig tegenspel te genereren liet Stefan van Blitterswijk zich in op complicaties die hem boven het hoofd groeiden. Wit hield uiteindelijk na beeindiging van de slagwisselingen een stuk meer over en na het bereiken van de tijdcontrole gaf de Leidenaar zich gewonnen. Een belangrijk punt werd vervolgens gescoord door Willem Muhren, wiens tegenstander zich niet wist te ontworstelen aan wits allengs toenemende greep op de stelling. Er werd een wit paard op d6 genesteld met groot voordeel voor de witspeler en de beslissende fout liet toen niet lang meer op zich wachten.

De overwinning van Nicolai Vesterbaek Pedersen deed de laatste Leidse hoop vervliegen. Nicolai kwam comfortabel uit de opening, won een pion en John van der Wiel verzuimde ook nog eens tijdig zijn 40e zet uit te voeren. Een keurige en overtuigende overwinning van onze Deense kracht. In een heftig tijdnoodduel tussen Mikhail Saltaev en Eelke Wiersma wist LSG eindelijk wat terug te doen. In de wandelgangen werd gefluisterd dat Eelke het niet helemaal goed deed en zelfs een moment in de problemen had kunnen komen, maar uiteindelijk dwong hij op krachtige wijze de winst af. Tussentijds maakten Twan Burg en Rudy van Wessel er na lang doorspelen toch remise van. Een uitstekend debuut van de benjamin van het team. We kwamen vervolgens op 5 punten omdat Paul Span zijn plan tot uitvoer kon brengen, toen de zware stukken verdwenen fleurde zijn stelling zienderogen op. Met als resultaat een zwaarbevochten maar niet onverdiende remise.

Nu was de situatie voor LSG hopeloos, want op het topbord moest de Leidenaar met een minuspion op remise hopen, al was de stelling nog behoorlijk scherp. En Michiel Abeln stond optisch misschien wat minder maar wel bijzonder stevig. Het viel niet te verwachten daar daar ooit twee bordpunten te halen zouden zijn... Op het topbord begon een wedren tussen pionnen, en spoedig werd duidelijk dat Daniel Fridman het beter had gezien, hij won. Direct na de partij toonde hij wat hij allemaal had gezien: een aardige alternatieve winstvariant , en de aanbeveling voor de witspeler waarna deze redelijk comfortabel remise had kunnen maken. Nu de bijl voor de Leidenaren ook in de praktijk gevallen was gaf Michiel Bosman zijn pogingen op om er tegen "onze" Michiel iets van te maken. Gezien de stelling op het bord is het ook de vraag of dat een reële hoop was.

Gerard Welling

zondag, september 11, 2005

Portrettenserie deel 5: Paul Span


Naam: Paul Span
Geboortedatum: 29 augustus 1979
Geboorteplaats: Den Bosch
Woonplaats: Den Bosch
Fide-rating: 2267


Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk als gezinsvoogd bij de William Schrikker Groep

Wat zijn jouw andere hobby's?

Schrijven, uitgaan, films en voetbal

Wat is jouw favoriete muziek?

Bands als Radiohead en Saybia

Wat is jouw favoriete film?

Turks Fruit en Il Postino

Sinds wanneer ben je lid van HMC?

Sinds mijn zevende

Van wie heb je schaken geleerd?

Van mijn vader

Wat zou je aan onze jeugdspelers als tip mee willen geven om een sterke schaker te worden?

Zoek een persoonlijke trainer / mentor die bij je past en blijf deze over een langere periode trouw

Wie is jouw favoriete schaker aller tijden?
Capablanca

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt op schaakgebied?

De combinatie schaken en vakantie bevalt mij altijd uitstekend. Het is een vast patroon dat de laatste ronde, die vaak vroeger begint, een probleem oplevert. Zo ook in Praag. Ik stond tweede, een half puntje achter de sterke nummer 1. De dag ervoor was het een beetje laat geworden. Ik zat straalbezopen achter mijn bord en na de eerste zetten keek ik al tegen een ruine van een stelling aan. Gelukkig bood mijn tegenstander plotseling remise aan, zodat hij het toernooi won. Volgens mij duurde het minuten voordat het doordrong dat mijn tegenstander iets gezegd had, maar uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar mijn hand uit te steken.

Wat is de mooiste schaakpartij die je hebt gezien?

Karpov - Unzicker

Wat is de mooiste partij die je zelf gespeeld hebt?

Mijn overwinning op grootmeester Stuart Conquest in de eerste ronde van het Lost Boys toernooi in Amsterdam 2002.

Wat is het beste resultaat dat je behaald hebt?

Drie keer op een rij Brabants kampioen bij de senioren. Als ik heel ver terugga, Nederlands pupillenkampioen voor Erik vd Doel, Sipke Ernst, Ruud Janssen noem ze maar op uit de belachelijk sterke '79 lichting.

Wat zijn jouw ambities op schaakgebied?

De 2300-grens doorbreken en er mede voor zorgen dat HMC weer een bruisende club wordt.

Wat verwacht je van de Europacup?
Ik verwacht dat wij ergens in de middenmoot eindigen en dat mimimaal één van ons een mooi persoonlijk resultaat gaat neerzetten.

zaterdag, september 10, 2005

Overwinning

HMC Calder heeft vandaag met 6,5-3,5 van LSG gewonnen. Persoonlijke uitslagen:
  1. Daniel Fridman (2566) - Edwin van Haastert (2398) 1-0
  2. Mihail Saltaev (2498) - Eelke Wiersma (2431) 0-1
  3. Nicolai Pedersen (2488) - John van der Wiel (2508) 1-0
  4. Geert van der Stricht (2400) - Mark van der Werf (2397) 1/2
  5. Rafael Fridman (2405) - Tom Middelburg (2416) 1/2
  6. Gerard Welling (2399) - Stefan van Blitterswijk (2379) 1-0
  7. Michiel Abeln (2355) - Michiel Bosman (2332) 1/2
  8. Willem Muhren (2295) - Sven Bakker (2300) 1-0
  9. Paul Span (2267) - Raoul van Ketel (2271) 1/2
  10. Twan Burg (2218) - Rudy van Wessel (2327) 1/2

vrijdag, september 09, 2005

Meesterklasse eerste ronde: HMC Calder-LSG

Morgen, zaterdag 10 september, is het dan zover: Het nieuwe seizoen in de Meesterklasse gaat beginnen voor HMC Calder. Aangezien LSG en HMC Calder aan de Europacup mee gaan doen, wordt deze wedstrijd in zijn geheel vooruit gespeeld. Er wordt om 12.00 uur begonnen in De Biechten, Vincent van Goghlaan 1 te Hintham ('s-Hertogenbosch).
Het belooft een spannende wedstrijd te worden. Vorig seizoen werd er nog met 8-2 van LSG gewonnen en wist LSG zich ternauwernood te handhaven in de Meesterklasse, maar dit seizoen is LSG versterkt met GM John van der Wiel en IM Eelke Wiersma.
Er zal ook commentaar gegeven worden bij deze spannende wedstrijd, dus het is zeker de moeite waard om langs te komen en HMC Calder aan te moedigen!

donderdag, september 08, 2005

Portrettenserie deel 4: Geert Van der Stricht



Naam:
Geert Van der Stricht
Geboortedatum: 11 februari 1972
Geboorteplaats: Deurne, België
Woonplaats: Sint-Amandsberg, België
Fide-rating: 2400





Wat doe je in het dagelijks leven?

Schaak-gerelateerde activiteiten: toernooien en competities spelen, trainingen geven en schrijven

Wat zijn jouw andere hobby's?
Andere denkspelen zoals Backgammmon en diverse kaartspelen, internet en informatica vrij ruim gezien

Wat is jouw favoriete muziek?
U2

Wat is jouw favoriete film?
Forrest Gump

Sinds wanneer ben je lid van HMC?
September 2003

Van wie heb je schaken geleerd?
Mijn vader

Hoe ben je zo'n sterke schaker geworden?
Véél spelen en leren uit eigen fouten. Ik ben een self-made schaker :))

Wie is jouw favoriete schaker aller tijden?
Karpov. Mijn nickname op ICC is toepasselijk Littlekarpov, want ik heb een vergelijkbare speelstijl.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt op schaakgebied?
Moeilijk te zeggen, maar leuk was o.a. Kasparov een hand geven bij een simultaangelegenheid in Antwerpen 2000 :), maar ook een live chatsessie met Anand over een stelling in de perskamer van Wijk Aan Zee 2004.

Wat is de mooiste schaakpartij die je hebt gezien?
Kasparov-Topalov, Wijk Aan Zee 1999

Wat is de mooiste partij die je zelf gespeeld hebt?
Van der Stricht - Lavrenov, Belgische interclubs 2002

Wat is het beste resultaat dat je behaald hebt?
Kampioen van België 2003

Wat zijn jouw ambities op schaakgebied?
Grootmeester worden met stabiel 2500 ratingniveau

Wat verwacht je van de Europacup?
Dat dit een leuk evenement mag worden dat ik nooit zal vergeten en met een goede sportieve prestatie voor het team.

zondag, september 04, 2005

3e plaatsen

Michiel is uiteindelijk met 5,5 uit 9 op de derde plaats geëindigd in het BDO toernooi te Haarlem. Dat was net niet voldoende voor zijn eerste IM-norm, maar resulteert wel in 12 elopunten winst en veel zelfvertrouwen voor de Europacup! Winnaar van het toernooi is oud-wereldkampioene Nona Gaprindashvili, GM Harmen Jonkman werd tweede.

Nicolai heeft de Nordic Championships ook afgesloten met een derde plaats. Hij eindigde in een sterk deelnemersveld met 8 uit 11 achter de GM's Agrest en Persson.

3e Plaats in de Meesterklasse, 3e plaats in de bekercompetitie, 2 individuele 3e plaatsen. Als we deze lijn over twee weken door kunnen zetten.......