dinsdag, september 20, 2005

Een pijnlijke nederlaag

Door René Olthof

Onze Deense kopman vatte de dag van vandaag treffend samen met de woorden: ‘Today was a bad day’. En wel om meerdere redenen.
Laten we echter beginnen bij het begin.
Onze tegenstander was CRELEL, acroniem voor Cercle Royale des Echecs de Liège. Aan vier borden hebben die een hogere rating dan wij, maar aan twee een veel lagere, zodat wij gemiddeld toch hoger uitkomen. Het strijdplan was dus duidelijk. Gerard en Paul winnen en de rest minimaal standhouden. In ronde 3 zouden we dan weer een lekkere tegenstander krijgen. Goed voor de GM-aspiraties van onze eerstebordspeler. Hoe anders liep het.
Na een uur stonden we er al heel wat slechter voor dan tegen het veel sterkere Werder Bremen gisteren.
Geert van der Stricht speelde aan bord 3 tegen zijn landgenoot Ekrem Cekro (2410). Daar heeft hij een positieve score tegen, maar in hun meest recente ontmoeting bij het afgelopen Belgisch kampioenschap ging het stevig mis. Revanche was dus het devies, maar dat kwam maar half uit de verf. In een compleet symmetrisch middenspel zat volstrekt geen muziek en de vrede was snel getekend.
Nicolai Pedersen had aan bord 1 te kampen met de gevolgen van een mislukte opening. Luc Winants (2543) had een drukkend ruimteoverwicht en liet niet meer los. Nicolai werd onder de voet gelopen en verloor kansloos.
Michiel Abeln ging aan bord 2 in op de hoofdvariant van het Koningsindisch van Pascal Vandervoort (2415). Die koos voor een inferieure variant, maar wel een met enig vergif in zich. Michiel kende het juiste tegengif niet en dirigeerde zijn paard abusievelijk naar de rand. Vandevoort kwam met een dubbel stukoffer op de proppen, waar Michiel niet van terug had. Hij kwam in een winnende aanval terecht en moest zijn koning omleggen.

Het enige winstpunt vandaag kwam van Gerard Welling. Aan bord 4 kwam opnieuw zijn voorbereiding op het bord, maar een foutje maakte van zijn voordeel een nadeeltje. Hij creëerde echter zoveel tactische problemen voor Etienne Goossens (2229) dat die in tijdnood kwam en vervolgens ging ‘zwemmen’. Met enkele mokerslagen werd de zwarte koning uitgerookt.
HMC terug in de race, maar niet voor lang. Willem Muhren meende aan bord 5 een partij Hübner-Kasparov te volgen, maar daarin had een kleine zetwisseling plaatsgevonden. Een pijnlijk gevolg hiervan was dat zijn manoeuvre Pb6-a4 veel minder sterk was dan bij Kasparov. Christian Cacco (2348), Italiaan in Belgische dienst, speelde sterk verder en zwart werd volgens de regelen der kunst aan de kant gezet.
Het afslaan van een remise-aanbod door Paul Span aan bord 6 kon HMC niet meer helpen. Hij had weinig uit de opening gehaald tegen Pierre Fontaine (2104) en toen hij naliet de vrije d-pion te belegeren stond hij eerder slechter. Uiteindelijk viel er niet te ontkomen aan remise.
Eindresultaat: 4-2. Een pijnlijke nederlaag.

Persoonlijke uitslagen:
Winants-Pedersen 1-0
Vandevoort-Abeln 1-0
Cekro-Van der Stricht rem
Goossens-Welling 0-1
Cacco-Muhren 1-0
Fontaine-Span rem

Een nederlaag met verstrekkende gevolgen. Want niet alleen staat HMC nog steeds op 0 matchpunten, we moeten morgen ook tegen de op papier zwakste club: Ennis. Van deze Ierse amateurs heeft niemand een FIDE-rating, dus we moeten gaan voor 6-0. Hoewel, in de eerste ronde maakten ze zowaar twee remises tegen Mitrovica met op het eerste bord de Hongaarse grootmeester Jozsef Pinter.

HMC Calder - Ennis
1 IM Pedersen Nicolai Vesterbaek 2488 - Tomezack Stephan 0
2 FM Abeln Michiel 2355 - Quinn Rory 0
3 IM Van Der Stricht Geert 2400 - O"Toole Lorcan 0
4 IM Welling Gerard 2399 - Cassidy John 0
5 Muhren Willem 2295 - O"Brien Kieran 0
6 Span Paul 2267 - Casey Gerry 0

Hoogtepunt vandaag wordt de ontmoeting tussen NAO (de gedoodverfde favorieten) en de runners-up Polonia Plus GSM:

NAO Chess Club - Polonia Plus GSM
1 GM Kramnik Vladimir 2744 - GM Gelfand Boris 2724
2 GM Bacrot Etienne 2729 - GM Ivanchuk Vassily 2752
3 GM Grischuk Alexander 2720 - GM Krasenkow Michal 2663
4 GM Radjabov Teimour 2682 - GM Kempinski Robert 2619
5 GM Lautier Joel 2672 - GM Macieja Bartlomiej 2593
6 GM Karjakin Sergey 2645 - GM Markowski Tomasz 2564


Leuk wordt ook het Welsh onderonsje tussen Cardiff en Cwmbran Chess Club. Dat wordt stellig een broedermoord.