zondag, oktober 01, 2006

HMC Calder op kop in Meesterklasse

In een van de meest bizarre ontmoetingen uit onze clubgeschiedenis hebben wij LSG verslagen met 4-6. Daardoor staat HMC Calder aan de leiding van de Meesterklasse.
Wat er in het denksportencentrum in Leiden allemaal gebeurde grenst aan het ongelooflijke.
Aangezien zowel LSG als HMC Calder volgende week deelnemen aan de Europacup voor clubteams in Tirol werd de onderlinge wedstrijd uit de 2e ronde vooruitgespeeld. Op 18 september hadden Niels en Twan al remise gemaakt aan de borden 6 en 7, zodat bij aanvang van de wedstrijd om 12:04 uur de tussenstand 1-1 op het scorebord stond.


Binnen het uur stond het 3,5 - 1,5. Hoe dat kan?
Van Haastert en De Jong testten elkaars kennis in het Open Spaans. Toen die bij beiden voldoende bleek werd de vrede getekend op zet 22. Naar verluidt was de slotstelling nog theorie...
Kort tevoren stormden Fridman en Kasimdzhanov, onze nieuwe kopman, de speelzaal binnen. Hun klokken stonden op 1:02, maar de wandklok was onverbiddelijk: 13:02 uur en dus twee minuten te laat. LSG twee reglementaire punten en HMC heeft zijn twee troeven met de hoogste rating al uitgespeeld - hoeveel slechter kan een wedstrijd starten?

(foto - Rustam Kasimdzhanov: valse start voor HMC Calder)

De details van de odyssee van beide heren door de randstedelijke verkeersjungle zal ik U besparen. Opmerkelijk dat Tom Middelburg in dezelfde file op de N/A44 stond en pas om 14:02 de speelzaal betrad. Hij was tevoren al vervangen in de opstelling van LSG door Machiel de Heer.

De eerste die namens HMC Calder wat terug deed was Gerard Welling, die voor de gelegenheid (invallen voor Paul Span) op bord 10 plaats genomen had. Hij had via een slimme openingskeuze Ivo Wantola al snel op het verkeerde been gezet en was dankzij ongelijke lopers heer en meester op het bord. Een onnauwkeurigheidje maakte dan wit terug kon komen in de partij. In ernstige tijdnood overzag Wantola echter de pointe van Gerards spel en kon onmiddellijk opgeven.
Een kwartiertje later trok Speelman de score gelijk. De (Hollandse) stelling van Van Blitterswijk werd vakkundig ontmanteld totdat er helemaal niets meer van over was. Een lust voor het HMC-oog, zo'n partij.
3,5 - 3,5 en nog drie partijen te gaan. Om half vier had Michiel Abeln nog 22 minuten (tegen 8), Bianca 23 tegen 7 en Willem 18 tegen 12. Een voorteken voor een goede afloop?


(De Bossche denktank in actie)

Michiel klaarde de klus als eerste. Vrijwel iedereen in de zaal was van mening dat hij rond zet 15 totaal verloren stond. 'Michiel gaat mat' meldde mij Gerard Welling. 'En snel ook', voegde hij er zelfs aan toe. Raoul van Ketel had meerdere aantrekkelijke aanvalsopties, maar koos er een uit die een valkuil bleek te bevatten. Op de foto is Michiel de stelling aan het bekijken met trainer Speelman.



Twee minuten later stelde Bianca onze zege veilig. Gezien de stand in de wedstrijd had Jeroen Blokhuis remise dapper afgeslagen, maar tijdnood en Bianca's afgepaste verdediging maakte dat zijn koningsaanval niet echt van de grond kwam. Uiteindelijk raakte hij in het centrum alles kwijt.
Willem stond een fractie beter. Hij kwam in de vluggerfase een paar pionnen voor, maar dat had weinig te betekenen, omdat Machiel een eeuwigschaakmechanisme in de stelling gevlochten had.
Eindstand 4-6 en HMC Calder op kop in de Meesterklasse.

Individuele uitslagen:
Wiersma (2425) - Kasimdzhanov (2672) 1-0 (R)
Van der Wiel (2508) - Fridman (2569) 1-0 (R)
Van Blitterswijk (2362) - Speelman (2541) 0-1
Van Haastert (2395) - De Jong (2409) rem
Van Ketel (2324) - Abeln (2380) 0-1
Bosman (2339) - Burg (2268) rem
Van der Werf (2378) - Ondersteijn (2287) rem
Blokhuis (2372) - B.Muhren (2295) 0-1
De Heer (2280) - W.Muhren (2260) rem
Wantola (2227) - Welling (2373) 0-1