maandag, september 19, 2005

HMC Calder laat Duits kampioen ontsnappen

Door René Olthof

In de eerste ronde van de Europacup moest HMC Calder meteen flink aan de bak. Tegenstander Werder Bremen, dit jaar de verrassende winnaar van de ijzersterke Duitse Bundesliga, is de op vijf na sterkste ploeg in Saint Vincent, maar had tegen ons Zahar Efimenko (2643) aan de kant gelaten.
Voor een nipte nederlaag met 2,5 - 3,5 zouden we van tevoren getekend hebben, maar zoals de wedstrijd verliep bleven we met een lichte kater achter. Hoe goed ons zestal het deed bleek al uit het feit, dat er na ruim 3 uur spelen nog steeds 0 - 0 op het uitslagenbord stond, waar in alle andere wedstrijden al gescoord was. En de Duitse non-playing captain zat er niet gerust bij, een ander goed teken voor ons.

Willem Muhren opende de score aan bord 5. Opponent Gennadi Fish (2550) was afgelopen seizoen topscorer in de Bundesliga en hielp zijn team in de play-off zelfs aan de titel. Willem wist echter wel raad met hem. ’Ik heb al vaak van zwakkeren gewonnen door te zorgen dat ze niets meer konden doen. Tegen iemand met een hogere rating is me dat niet eerder gelukt. Nu wel!’
De Duitsers kwamen terug in de wedstrijd dankzij een vol punt van Zbynek Hracek (2591). Hij zette Michiel Abeln aan bord 2 vanaf het begin onder druk en liet er met een pionoffer geen gras over groeien. Michiel slaagde er niet in de openingsproblemen naar bevrediging op te lossen en kwam in de problemen. Hracek speelde in deze fase echter niet nauwkeurig, wat Michiel aangreep om zijn eindspelnadeel weg te werken. Het tijdnadeel bleef echter intact en dat werd hem fataal. Een fout van niveau Stap 3 deed hem onmiddellijk de das om.
Aan bord 4 kreeg Gerard Welling zowaar zijn openingsvoorbereiding op het bord, bij hem een zeldzaam verschijnsel. Met zwart liep het prima in de Saemisch-variant van het Koningsindisch totdat hij op het lumineuze idee kwam om de witte dame te winnen. Dat lukte wel, maar tegen een veel te hoge prijs. Zijn eerste gedachte was: dat had ik nooit moeten doen! Gelukkig liet Tomi Nyback (2571) nogal wat steekjes vallen, zodat Gerard terug in de partij kon komen. In tijdnood miste hij enkele kansen, die wit tot nauwkeurig spel hadden genoopt om het evenwicht te bewaren. Tot overmaat van ramp durfde hij met de vlag op vallen een reddende tactische zet niet aan. In plaats daarvan koos hij voor de verdediging en ging ook nog eens door zijn vlag op zet 39. ‘Een leuke partij’, zo oordeelde Welling meteen achteraf, maar bij nader inzien toch wel jammer van de kansjes.

De gelijkmaker kwam van het bord waarvan je het ’t minst mocht verwachten. Nicolai Pedersen moest het aan bord 1 opnemen tegen wereldtopper Luke McShane (2625), voormalig schaakwonderkind en tegenwoordig student aan de universiteit van Oxford. Onze kopman pakte het Koningsindisch geheel in zijn stijl positioneel aan. Luke repliceerde met een stukoffer voor een karrenvracht aan pionnen. ‘A desperate attempt’, meende Pedersen. Stelselmatig blokkeerde hij de vrijpionnen met zijn machtige paardenpaar en langzaam maar zeker werden zij onschadelijk gemaakt. Daarna was het slechts een kwestie van tijd voordat het punt aangetekend kon worden: 2 - 2! Nog twee ongelijke lopereindspelen aan de gang en een gelijk spel ligt binnen handbereik.
Aan bord 6 bij Paul Span had ieder nog een toren en wit een pluspion. Nicolai had Paul voor de partij nog uitgelegd dat het scherper maken van een stelling zijn landgenoot Lars Schandorff (2519) vaak onzeker maakt. In de Meraner gooide Paul het centrum open met een pionoffer, maar kon desondanks niet verhinderen, dat er een technisch eindspel met minuspion op het bord kwam, een kolfje naar Schandorffs hand. Mede onder druk van de klok hield Paul het helaas niet droog.
Geert van der Stricht was vandaag als laatste klaar. Hij deed in een verder lege speelzaal nog lange tijd aan bord 3 verwoede pogingen Vlastimil Babula (2604) onderuit te halen in een ongelijke lopereindspel met twee pluspionnen, maar het mocht niet baten. Welk een kans heeft Geert echter eerder in de partij laten liggen! Hij activeerde op zet 16 zijn loperpaard middels een centrumopmars e3-e4. Zijn ultieme gelijk kreeg Geert, toen hij op zet 29 deze manoeuvre bekroonde met de opmars d4-d5. De witte toren kwam daarop sterk binnen langs de c-lijn, en die kon hij een paar zetten later zelfs weggeven om mat op de zwarte velden te bewerkstelligen. Geert zag het niet en wikkelde na nog enkele winnende zetten gemist te hebben af naar een remise-eindspel. Eeuwig zonde.

Persoonlijke uitslagen:
HMC Calder - Werder Bremen 2½:3½
1 IM Pedersen Nicolai Vesterbaek 2488 - GM McShane Luke 2625 1 - 0
2 FM Abeln Michiel 2355 - GM Hracek Zbynek 2591 0 - 1
3 IM Van Der Stricht Geert 2400 - GM Babula Vlastimil 2604 ½ - ½
4 IM Welling Gerard 2399 - GM Nyback Tomi 2571 0 - 1
5 Muhren Willem 2295 - IM Fish Gennadij 2550 1 - 0
6 Span Paul 2267 - GM Schandorff Lars 2519 0 - 1

De Duitsers komen met een blauw oog weg.
Dat mag morgen niet weer gebeuren. Wij moeten het dan opnemen tegen een ploeg uit een ander buurland: CRELEL (Luik), een van de weinige ploegen, die met 6 - 0 ingeblikt zijn in de eerste ronde. Het Duitse Tegernsee, met o.a. oudgedienden A.Sokolov en Ribli in de gelederen, maar voorlopig nog zonder kopman Igor Khenkin, toonde geen enkel mededogen.
To be continued....