zondag, november 06, 2005

Verslag 3e ronde

HMC niet opgewassen tegen hotels.nl
Door René Olthof

Bij het schaken liegen de cijfers niet vaak. Op zeven borden was Groningen deze middag sterker. Zo bekeken is een uitslag van 4-6 allerminst een verrassing. Op die zeven hielden we goed stand (twee nullen en een puike winst van Niels), de beslissing viel op de drie borden waar wij een ratingoverwicht hadden.

Maar laten we bij het begin beginnen. Vorig seizoen was het Groningen in geen van de drie ontmoetingen gelukt om ons te verslaan. Het gelijke spel in ronde 2 tegen de duikboten uit Breda had de noorderlingen frisse moed gegeven, maar ook de Bosschenaren verschenen na hun gelukte seizoensstart topfit op appel in het Hervion-college.
Het was een goed bewaard geheim wie er allemaal uit het hotels-busje stapte. Landa en Baramidze niet, zo veel was duidelijk want die speelde in Bad Wiessee. Mchedlishvili en Gagunashvili ook niet, want die zijn actief bij het WK Teams in Beer Sheva. Joris Brenninkmeijer speelt alleen thuiswedstrijden, dus minstens drie van de vijf uit de originele startlijst afwezig. Er blijft echter nog altijd meer dan genoeg over en mede omdat aan Bossche zijde Welling ontbrak vanwege verhuisperikelen was het ratingverschil tot nog zo'n 35 punten.

Bij aanvang om 13.00 uur was de wedstrijdleider niet aanwezig - wie gaat er nou ook in Zuid-Limburg wonen? Gelukkig kon de leider van de wedstrijd van ons tweede team (voor de derde keer op rijs zegevierend met 5-3, dit maal tegen HSC uit Helmond) als stand-in fungeren.
Erger was dat onze 'Duitse' auto nog niet gesignaleerd was. De schrikbeelden van de eerste ronde - toen Landa en Baramidze als om 11.00 uur in Rotterdam waren maar pas om 13.15 in de speelzaal, precies een kwartier te laat om nog te mogen spelen - doemden op in de hoofden van sponsor en captain van onze tegenstanders. 'Ze komen toch wel?', vroegen ze om de haverklap. 'Dat is belangrijk voor onze normkansen. Aan reglementaire punten hebben we niets'.
Kwart over een, half twee, nog steeds geen spoor te bekennen van de vier HMC'ers. Noch van Leon Muijs. Uiteindelijk druppelden ze echter binnen. Files, vertragingen op het spoor, waar kennen we dat van?

NESTOR
Het beeld van de wedstrijd vormde zich snel. Veel partijen binnen de remisemarge, vooral aan de topborden. Niels stond na zes zetten al zo goed als gewonnen. Tea Lanchava was zo vriendelijk de Leeuw van stal te halen. Dat bleek niet verstandig, want Niels heeft dat zelf jarenlang gespeeld. Bovendien koos zij voor een inferieure variant. 'Je kunt de Leeuw niet combineren met de Pirc', zo meldde Niels stellig en toonde het aan op het bord.
Waar het voordeel voor Groningen begon was op de klok. Natuurlijk bij de vier topborden, maar ook elders liep het tijdgebruik aan Bossche zijde snel op. Halverwege kwam onze nestor even langs. In 1940 werd Ad Driessen op 15 jarige leeftijd lid en zodoende bereikte hij dit jaar de pensioengerechtigde HMC-leeftijd! Het duurt 16 jaar voor de volgende zich kan melden voor die prestatie. Quizvraag: wie bedoel ik?
Ad Driessen genoot zichtbaar. 'Het is toch prachtig, al die schakers in de weer."

Bij de stand 2,5-2,5 begon de echte tijdnoodfase. Tevoren hadden Rafael, Geert en Paul remises laten aantekenen. Niels won, zoals verwacht, maar Twan moest buigen voor Daan Brandenburg, een goede bekende voor diverse Bosschenaren bij jeugdtoernooien, die aan bord 9 was opgesteld. Twan kwam redelijk uit de opening, maar kon de problemen die de binnengekomen toren opwierp niet naar tevredenheid oplossen. Op zet 22 werd het laatste kansje niet benut en daarna was het snel over en uit.

NA DE TIJDNOOD
In Levin-Werle werd het evenwicht nooit verbroken, zodat ook hier de vrede getekend kon worden vlak na de tijdnoodfase: 3-3. Kortom, de druk op de overgebleven partijen wordt steeds groter. Want tevoren was er her en der wel degelijk wat gebeurt.
Tegen de eerste 2700-speler in het Hervion-college had Daniel Fridman het moeilijk. In zijn gekende subtiele stijl kwam Tiviakov beetje bij beetje in het voordeel, totdat er geen houden meer aan was. Pion kwijt, rotstelling, het punt was al geteld. Dat het niet gebeurde lag volgens Sergei aan het speeltempo. Zoals bekend is hij een groot voorstander van een snel(ler) tempo. 'Dat klassieke schaak is niets voor mij. Na het vierde uur kan ik het niet meer volhouden. Ik ben de jongste niet meer', aldus Tiviakov tegen uw reporter. 'Ik heb de laatste tijd als zes, zeven winststellingen op zo'n manier weggegeven. Heel frustrerend.' Fridmans paardmanoeuvre van c4 naar c3 had hij niet goed ingeschat en uiteindelijk bleek de winst verkeken.
Aan bord 6 verliep de opening niet naar wens voor Michiel Abeln. Vreemd genoeg bouwde hij daarna toch bijna ongemerkt stellingsvoordeel op en vele zetten lang kon hij op a7 een pionnetje meesnoepen. Hij deed het niet en ging in het vijfde uur volledig onderuit. De Muur van Baflo was weer eens overeind gebleven.

Hoe Willem Muhren de tijdcontrole haalde zal wel altijd een raadsel blijven. Hij kwam met een flitsend offer in de opening en won een pion, al had het (nog) beter gekund. Met de vlag op vallen kwamen de mindere zetten. Hij verzuimde op zet 30 zijn pionnenstructuur blijvend te verbeteren en zette vervolgens zijn dame op een heel ongelukkig veld. Dimitri van Leent profiteerde niet, want hij had vertrouwen dat de 11 seconden die Willem nog had om zet 40 te halen niet voldoende zou blijken. Dat was wel het geval, maar van wit voordeel was inmiddels geen sprake. Nadat zijn vlag gevallen was dacht Willem weer drie kwartier na. Zonder tastbaar succes - het liep op eeuwig schaak uit. Daarmee was onze nederlaag een feit, want Saltaev kon nooit meer winnen van Yge Visser. Om de remise veilig te stellen koos hij ervoor zijn paard te offeren voor de laatste pionnen van Yge, maar dat bleek geen gelukkig plan. Toren plus loper tegen toren verdedigen is geen pretje en ook hier ging een grootmeester weer opzichtig in de fout en liet mat in weinig toe.
De nederlaag op de borden met een Bosch ratingoverwicht deed ons deze middag de das om. Aan de overwinning van Groningen viel vandaag niets af te dingen.

De partijen van deze wedstrijd zijn hier na te spelen

Persoonlijke uitslagen:
HMC Calder (2378) - Hotels.nl (2414) 4-6
1. Daniel Fridman (2566) - Sergei Tiviakov (2678) 1/2-1/2
2. Felix Levin (2501) - Jan Werle (2514) 1/2-1/2
3. Michail Saltaev (2498) - Yge Visser (2480) 0-1
4. Rafael Fridman (2405) - Davit Lobzhanidze (2463) 1/2-1/2
5. Geert van der Stricht (2400) - Gert Ligterink (2418) 1/2-1/2
6. Michiel Abeln (2355) - Erik Hoeksema (2406) 0-1
7. Paul Span (2267) - Frits Rietman (2184) 1/2-1/2
8. Willem Muhren (2295) - Dimitri van Leent (2261) 1/2-1/2
9. Twan Burg (2218) - Daan Brandenburg (2371) 0-1
10. Niels Ondersteijn (2278) - Tea Bosboom-Lanchava (2363) 1-0