zaterdag, september 24, 2005

HMC Calder 15e van Europa!

Door René Olthof

Het is gelukt. De Finnen van Matinkyla Shakkikerho hebben we geklopt met 2,5 – 3,5 en dat was genoeg om aan de top van de groep met 8 matchpunten te belanden met 4 overwinningen en 25,5 bordpunten. Voor een ploeg die als dertigste (van de 48) geplaatst was een puike prestatie. We hebben zelfs de topploeg Ladya Kazan achter ons gelaten.
LSG eindigde met een gelijk spel tegen Marmaris en verzamelde dus ook 8 matchpunten. Hun bordpuntenaantal was echter flink lager: 22. Eerste reserve Raoul van Ketel mag vanavond bij de slotceremonie een gouden medaille ophalen dankzij een score van 5,5 uit 6!

De grote gangmaker vandaag was onze kopman Nicolai Pedersen. Tegen Mikael Agopov koos hij aan bord 1 voor een solid verdediging, want de Fin met een Russische naam staat bekend om zijn woeste aanvalsspel. Met strikt positionele middelen buitte Nicolai de gaten in de witte pionnenstructuur fraai uit, al liet hij onderweg een klein steekje vallen. Gelukkig zag Agopov het niet. Het resterende dubbeltoreneindspel was glad gewonnen. Een perfecte afsluiting van een goed gespeeld toernooi, maar helaas opnieuw een half punt te weinig voor een IGM-norm. De hardhandige nederlaag in de tweede ronde deed hem de das om.
Tevoren had Michiel Abeln aan bord 2 al remise gemaakt. Op het oog een correcte remise, maar de analyse achteraf leerde dat wit wel degelijk kansen op voordeel heeft laten liggen. Dat is des te ergerlijker, omdat Michiel bij winst een IM-norm over zeven partijen had gescoord. Nu kwam hij net als twee weken geleden in Haarlem bij het BDO-toernooi een halfje te kort.

Zeer tegen zijn gewoonte in strooide Paul Span, nog steeds snipverkouden, kwistig met pionnen aan bord 6. Wie Paul een beetje kent weet dat de overwinning dan niet ver kan zijn. Zo ook nu. Het gepende paard op d7 werd net zo lang aangevallen tot het niet meer verdedigd kon worden. Daarna was het oprapen.
Tussenstand derhalve 2,5-0,5 en goede kansen aan de overgebleven borden. In tijdnood ging het echter mis aan bord 5. Willem Muhren stond daar een paar pionnen voor, maar had last van een onveilige koningsstelling. Een verkeerde manoeuvre en de witte stukken kwamen vernietigend binnen. Een triest einde aan een prima opgezette partij. Het werd zelfs nog even spannend, want Geert van der Stricht raakte in een gelijkstaand eindspel zijn a-pion kwijt aan bord 3 en moest toen nog even flink zweten om het halfje aan te tekenen.
Toen dat een feit was claimde Gerard Welling onmiddellijk remise aan bord 4 door drievoudige herhaling van de stelling en stelde zodoende de matchzege veilig. Direct na de opening maakte Gerard een vingerfout, die ernstige gevolgen had kunnen hebben. Petri Lehtivaara zag de juiste zet, maar voerde hem om onduidelijke redenen niet uit. Een meevaller voor wit, die daarna het heft weer in handen nam. In een gecompliceerd dubbelpaardeindspel koos wit het zekere voor het onzekere en bracht zijn totaalscore daarmee op 5.



Persoonlijke uitslagen ronde 7:
Matinkyla – HMC Calder 2,5 – 3,5
  1. Mikael Agopov 2389 – Nicolai Pedersen 2488 0-1
  2. Petri Kekki 2369 – Michiel Abeln 2355 rem
  3. Kari Pulkkinen 2326 – Geert van der Stricht 2400 rem
  4. Petri Lehtivaari 2373 – Gerard Welling 2399 rem
  5. Janne Salimaki 2172 – Willem Muhren 2295 1-0
  6. Mikko Tolonen 2244 – Paul Span 2267 0-1

Gerard Welling is onze topscorer geworden met 5 uit 7. 4,5 punten haalden Nicolai, Geert en Paul. Michiel scoorde ondanks fikse tegenstand 4 punten aan bord 2 en Willem liet 3 bordpunten noteren. Een buitengewoon homogene teamprestatie.

De Europacup is trouwens gewonnen door Tomsk-400, ondanks een nederlaag in de laatste ronde tegen Polonia uit Warschau. Derde, eveneens met 12 matchpunten werd NAO, de winnaar van vorig jaar.