woensdag, september 21, 2005

HMC achterhaalt NAO!

Door René Olthof

Het Zwitsers gambiet van HMC Calder begint zijn vruchten af te werpen. Na twee nederlagen komen de wat zwakkere tegenstanders en daar weten wij wel raad mee. Na Ennis gisteren was nu Niederrohrdorf aan de beurt voor een afstraffing. Het werd maar liefst 1-5! De Zwitsers waren aanvankelijk geweigerd door de ECU, maar kregen kort geleden te horen dat ze toch mee mochten door in Saint Vincent. Helaas waren hun sterkste spelers toen niet meer beschikbaar, zodat ze de klas hier met 4 FM’s moeten klaren. Tegen HMC Calder lukte dat niet.

Aan bord 5 was het grootste ratingverschil (welgeteld 171 punten in ons voordeel), maar daar wist Willem Muhren niet optimaal van te profiteren. De opmars d5 in het Siciliaans leverde met zwart niet alleen een gelijke stelling op, maar helaas ook remise door zetherhaling. Meier I aarzelde geen moment.
Buurman Gerard Welling (bord 4) bracht ons op voorsprong. Hij moest tegen Leonhard Müller, een speler met een interessante achtergrond. Hij is geëmigreerd naar Namibië en komt ook voor dat land uit op de Olympiade. Onlangs haalde hij zelfs de gouden medaille aan het eerste bord. Gerard had speciaal tegen hem een slim openingsplannetje bedacht. Sneller dan verwacht leverde dat succes op. Vanuit een vastgelegd centrum trok hij snel ten strijde op de koningsvleugel en daar had Müller niet van terug.
Ook Michiel Abeln had aan bord 2 veel profijt van zijn openingsvoorbereiding. Hij volgde een recente partij van Radjabov en toen Peter Kühn op zet 13 afweek kwam Michiel met een scherp aanvalsplan op de proppen. Doortastend optreden leverde snel een punt op.
Routinier Heinz Schaufelberger dirigeerde aan bord 3 tegen Geert van der Stricht zijn torens naar f3 en h3. Van koningsaanval was echter geen sprake. Eén zwarte tegenstoot in het centrum was voldoende om de witte stelling in te laten storten.
Daarmee was de tweede overwinning van HMC Calder een feit. De koek was echter nog niet op. Paul Span bouwde aan bord 6 zijn voordeel stelselmatig uit. Stapje voor stapje kwam zijn meerderheid op de damevleugel naar voren. Toen zijn vrije c-pion de overkant bereikte gaf Meyer II op. Een rechttoe-rechtaan overwinning in de typische no-nonsense stijl van Paul.
Aan het eerste bord bereikte Nicolai Pedersen geen greintje voordeel. Sterker nog, zijn tegenstander sloeg oneerbiedig remise af en lange tijd moest Nicolai in de touwen om zijn drierijen-opstelling overeind te houden. Uiteindelijk lukte dat. De normaspiraties zijn nu even geparkeerd in de ijskast, maar kunnen daar morgen alweer uit komen. Want dan staat grootmeester Kaido Külaots uit Estland op het programma.

Halverwege het toernooi staat HMC Calder met 4 matchpunten op de twintigste plaats van de 48. Saillant detail is dat wij meer bordpunten verzameld hebben dan het als eerste geplaatste NAO! De topontmoeting Tomsk-400 - NAO leverde namelijk een daverende verrassing op. De Franse sterrenformatie legde het loodje met 4-2. De boosdoeners waren Paco Vallejo, die ten onder ging tegen Pavel Smirnov en Alexander Grischuk, die uitgeteld werd door het in het Westen nauwelijkse bekende jeugdtalent Dmitri Jakovenko (zie foto).
Kramnik probeerde het aan bord 1 nog lange tijd tegen Levon Aronian, maar kwam er ondanks een pluspion niet meer doorheen. Etienne Bacrot had ook een eindspel met een pion meer, maar kon ook niet winnen.