woensdag, september 21, 2005

Volle bak

Door René Olthof

Ieder nadeel hep zijn voordeel, zei ooit een filosoof uit Vinkeveen. De pijnlijke nederlaag van gisteren tegen Luik bezorgde ons Ennis als tegenstander in de derde ronde. Acht Ierse amateurs zonder FIDE-rating. Een ramp voor de norm-aspiraties van onze Deense kopman, maar goed voor het moyenne. Want de opdracht van de team captain (dat ben ik dus) was duidelijk: op zijn minst 6-0!
En dat is gelukt. Met enig kunst- en vliegwerk, maar toch.
Geert van der Stricht gaf aan bord 3 het goede voorbeeld. Met krachtige ontwikkelingszetten bouwde hij een centrum overwicht op en vervolgens strafte hij een tactische fout van Lorcan O’Toole genadeloos af middels een paardoffer op f7.
Michiel Abeln was aan bord 2 als tweede klaar. Zijn vorm hier in Saint Vincent laat helaas nog veel te wensen over. Tot twee maal toe ging hij in de fout, maar Rory Quinn greep de toegeworpen kansen niet.
Ook een flinke misser bij Willem Muhren aan bord 5. Hij gaf in een gesloten Siciliaan pardoes een pion weg. Gelukkig durfde Kieran O’Brien die niet te pakken, waardoor Willem de gelegenheid kreeg de zaak te repareren. Daarna volgde een onweerstaanbare koningsaanval.
Nicolai Pedersen had aan bord 1 al snel een pion gesnoept op g7. Om geen tegenkansen toe te laten koos hij voor dameruil. Daardoor duurde hij een tijdje voordat het winstpunt op het scorebord verscheen en onze overwinning een feit was.
Gerard Welling bouwde op bord 4 gestaag aan een veldoverwicht en kapselde John Cassidy steeds meer in totdat hij helemaal niets meer kon. Op het moment suprème gaf hij volkomen onnodig zijn kroonpion op e5 weg en stortte zijn trotse bouwwerk helemaal ineen. Middels een toverzet gaf hij zijn murw gespeelde tegenstander de kans op een fout en die werd met beide handen aangegrepen. Een krachtige koningsmars in het vijandelijke kamp maakte vervolgens een einde aan de partij. De minuspionnen deden er niet meer toe.
In zijn kenmerkende stijl stapelde Paul Span aan het slotbord kleine voordeeltje op elkaar. Zijn spel kost wat tijd, maar aan de uitslag hoefde vandaag niet getwijfeld te worden. Winst en de opdracht van de captain volbracht.

Eind goed, al goed, want ook het weer is vandaag helemaal omgeslagen. De zon heeft de regenwolken een dag eerder dan voorspeld verdreven. Het is goed toeven hier in het Aosta-dal.

Persoonlijke uitslagen:
HMC Calder - Ennis 6-0

Nicolai Pedersen 2488 - Stephan Tomaczak 1-0
Michiel Abeln 2355 - Rory Quinn 1-0
Geert van der Stricht 2400 - Lorcan O’Toole 1-0
Gerard Welling 2399 - John Cassidy 1-0
Willem Muhren 2295 - Kieran O’Brien 1-0
Paul Span 2267 - Gerry Casey 1-0

De kraker aan bord 1 verliep zoals je kon verwachten. De ‘Poolse’ topborden hielden uitstekend stand tegen de ‘Fransen’, maar aan de staart vielen een paar nullen. NAO zal dus gestopt moeten worden door de Russen van Tomsk-400 of TPC.
NAO (Parijs) - Polonia Plus GSM 4-2
Kramnik 2744 - Gelfand 2724 rem
Bacrot 2729 - Ivanchuk 2752 rem
Grischuk 2720 - Krasenkow 2663 rem
Radjabov 2682 - Kempinski 2619 rem
Lautier 2672 - Macieja 2596 1-0
Karjakin 2645 - Markowski 2564 1-0

Morgen moeten we tegen een Zwitsers team uit Niederrohrdorf, met ‘slechts’ 4 FM’s in de gelederen. De marsroute is dus evident: terug naar 50%!