zondag, augustus 06, 2006

Presentatie Leonid Kritz

Wie wil weten hoe sterk Leonid Kritz is, kan sinds kort terecht bij Jeroen van den Bersselaar. Onze held moest het tegen hem opnemen in de eerste ronde van het traditionele open toernooi van Biel in Zwitserland. Hij zal toen niet vermoed hebben dat hij tegen de latere (gedeeld) winnaar was aangetreden.
Biel bewijst dat HMC met het contracteren van Kritz een topper in de dop in huis heeft gehaald.


8 uit 11 bleek uiteindelijk voldoende voor het podium in Biel.
De grondsteen voor deze topprestatie legde hij met een score van 4,5 uit 6. Vervolgens kreeg hij de nummers 1 t/m 5 van de plaatsingslijst voor zijn kiezen. Kritz, met zijn rating van 2578 als tiende geplaatst, kreeg de nummers 1 (Kobalia) en nummer 2 (Alexeev) op de knieën en maakte tegen de andere drie (Avrukh, Socko en Fressinet) remise. Laten dat nu ook de drie zijn met wie hij de eerste plaats deelde! Zie foto (v.l.n.r. Fressinet, Socko en Kritz) en zie zijn partijen.

Ik neem aan dat slechts weinigen binnen HMC ooit van zijn naam gehoord hebben, maar een rating van 2578 (hoger dan onze kopman Daniel Fridman!) komt niet uit de lucht vallen, dus de vraag is gerechtvaardigd: wat heeft Kritz in zijn carrière tot dusverre gepresteerd?
Nou, heel wat.
Kritz werd in het omineuze jaar 1984 geboren in wat toen nog Sovjetunie heette. Vanaf 1997 zie je partijen van hem opduiken in het Westen. In 1999 werd hij voor Duitsland jeugdwereldkampioen onder 16 jaar in Oropesa del Mar, een toernooi waar ook Bianca speelde. In oktober 2001 won hij in Zug het Young Masters toernooi voor Fressinet, Pelletier en bijv. ook Dennis de Vreugt. Enkele maanden tevoren was hem dat in Hengelo bij het Stork-toernooi niet gelukt.

In 2002 was Kritz te zien in de Nederlandse zomertoernooien in Dieren en Amsterdam. Een jaar later verwierf hij nog voor zijn twintigste verjaardag de grootmeestertitel. In 2004 was hij present op het WK in Libië. In de eerste ronde klopte hij daar de Indiër Sasikiran met 2-0, vervolgens werd hij verslagen door de Braziliaan Leitao.

Kritz heeft al heel wat keer de degens gekruist met ‘onze’ buitenlanders. Daarin bracht hij het er lang niet slecht af. Hij heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd inmiddels ook een ruime ervaring opgebouwd in het spelen van bondscompetitie: de Staatsliga in Oostenrijk, België, Frankrijk (in het team van Fridman) en begin juli zelfs in Griekenland. In Duitsland heeft Kritz lange tijd voor Bochum gespeeld. Twee jaar geleden stapte hij over naar SF Katernberg en komend seizoen treedt hij aan voor SG Porz, al jarenlang een van de topclubs in de Bundesliga. Hij vertegenwoordigde Duitsland op de Olympiade in Calvia 2004 en zit in het Duitse voorselectie voor de Olympiade in Dresden 2008. Ook heeft hij al diverse malen zijn neus laten zien in het Duits kampioenschap.

Kort geleden zat Kritz nog in Las Vegas. In het Masters toernooi (10-14 juni) werd hij met een score van 6,5 uit 9 eerste samen met de Fransman Robert Fontaine (2521) en de Serviër Dejan Antic (2491). In het National Open (16-18 juni) haalde hij 4,5 uit 6 en werd daarmee gedeeld tweede achter een kwintet met 5 uit 6 onder aanvoering van Aleksander Wojtkiewicz, die een paar weken later zou overlijden…

En nu dus Biel.
Wij kijken reikhalzend uit naar Leonids verrichtingen in Calder-kleuren.