zondag, maart 26, 2006

Verslag 8e ronde KNSB-competitie

Topweek HMC Calder
door René Olthof

Wie de weblog van Groningen leest treft een verslag aan van de wedstrijd hotels.nl-POST Jr/ESGOO, belangrijk in de strijd om een plaatsje in de play-offs.

Het begin luidt aldus:
"Er gebeurde van alles bij aanvang van de wedstrijd Hotels.nl - Post JR ESGOO (om over alle perikelen rond het al dan niet vooruitspelen nog maar te zwijgen). Na het inleveren der opstellingen bleek dat er maar negen tegenstanders zouden zijn. Oscar Lemmers was ziek thuisgebleven en een vervanger werd niet meer gezocht, om het tweede team van ESGOO niet verder te verzwakken. Gevolg was dat onze tegenstanders de opstelling flink door elkaar husselden. De sterkste speler op bord 5, de zwakste op bord 1 (ratingverschil ongeveer 400), het zwarte bord 2 werd leeg gelaten, en ook nog een sterke speler op 10. Aan bord twee zat bij ons overigens Mikheil Mchedlishvili, onze man uit Georgië, die we dus over hebben laten komen om de sterke zet e4 uit te mogen voeren en het punt te incasseren. Enfin, de wedstrijd. We stonden dus bij aanvang met 1-0 voor. Dat is het positieve van de zaak. Het eerste bedrijf verliep voorspoedig. Konstantin Landa had weinig moeite met Ramon Koster en Daan Brandenburg leverde een puike partij af tegen Ali Bitalzadeh. Dat was dus 3-0. Harmen Jonkman eindigde tegen Frank Kroeze op remise."

't Is vreemd maar waar - wie de namen vervangt door de corresponderende in de ontmoeting HMC Calder-Het Witte Paard heeft een ter zake kundig verslag van de gebeurtenissen bij ons.

Ongeloof
Het was wederom een ware schaakhappening in het Hervion College in Den Bosch. Met zeven thuis spelende teams valt er natuurlijk heel wat te beleven. Voor ons eerste stond erg veel op het spel. De voorsprong op HWP bedroeg weliswaar 2 matchpunten en 6 bordpunten, maar je weet maar nooit in de (gezamenlijke) slotronde, die vanwege het gouden jubileum zelfs in Sas van Gent gehouden gaat worden. Wij dus alle kleren uit de kast gehaald om optimaal geprepareerd aan de start te verschijnen.

Ongeloof toen de opstelling van HWP ons onder ogen kwam. Dat Mikhalchishin alleen bij uitzondering meedoet was bekend en Bart Michiels is dit seizoen evenmin veelvuldig beschikbaar. Maar geen Motwani aan 1 en zijn vervanger Ivo Timmermans ontbrak eveneens. Nog schokkender was echter Koen Leenhouts aan 2 - die zat toch in het Hilversumse raadhuis van Dudok te schaken tegen John van der Wiel om deelname aan het NK 2006?

Dat liet maar ruimte voor een conclusie: de Zeeuwen geloofden er zelf niet meer in.

Enfin, toen de klokken in werking waren gesteld bleek al snel dat HMC superieur was.

Hier zijn de partijen na te spelen

Johan Goormachtigh trapte in een bekende val en was op zet 12 een pion kwijt en een uur op de klok. Paul liep rustig rond. Helmut Cardon moest aan bord 1 alle zeilen bijzetten om zijn op expeditie gestuurde dame heelhuids thuis te krijgen en zonder de onvrijwillige hulp van Daniel was dat zelfs niet gelukt. Motormuis Gunter Deleyn vergat een tussenruil en raakte daardoor zijn gehele damevleugel kwijt. Niels had de pionnen voor het oprapen. Geen kop, geen staart.

Na een uur was de nul bij Leenhouts een feit (een unicum: hij verloor simultaan twee partijen, een in Den Bosch en een in Hilversum) en een voorspelling van 7-3 was conservatief. Vervolgens liet Kees Nieuwelink, de enige HWP'er die beter stond, zich de kaas van het brood eten. Zijn winnende koningsaanval was iets minder winnend dan hij zelf dacht en vervolgens raakte hij eerst hout en daarna de stelling kwijt: "zo heb ik dit seizoen al eerder materiaal weggegeven", aldus de teamleider ad interim. 3-0.

Activiteit
Niet alles verliep volledig naar wens. Cardon had geprofiteerd van de nalatigheid van Fridman en de Vlaamse jonkies Geirnaert en Maenhout bleven met opvallend gemak overeind tegen onze 2500 GMs. Nog voor de tijdcontrole kreeg Daniel Cardon echter alsnog omver - diens stukken kwamen los te staan en op een vol bord was hij er plotsklaps een kwijt.

Het loopgravengevecht bij de andere Fridman kwam tot een explosie. Nadat Groffen zo vriendelijk was geweest om de damevleugel op slot te gooien begon Rafael langzaam te knabbelen aan de witte koningsveste. De keuze tussen niets doen en remise of een ludieke actie met gevaar voor eigen leven was niet moeilijk te maken. Middels een creatief kwaliteitsoffer werd de pionnenstructuur opgeblazen. Groffen koos daarna voor een opmerkelijke tactiek. In plaats van een ondoordringbare vesting in te nemen, offerde hij enkele pionnen om zijn torens te activeren. Of dat verantwoord was kan betwijfeld worden, maar in de partij werkte het. Rafael stond op een gegeven zo passief dat er van winst helaas geen sprake meer kon zijn.

Tegelijkertijd deed Geert, de Belg in Bossche dienst, zichzelf de das om. Hij speelde te lang door voor de winst en toen de mentale switch naar 'OK - remise dan maar' gemaakt moest worden produceerde hij met nog seconden op de klok een fataal pionzetje. Piceu raapte de brokstukken kundig op en verkleinde de achterstand tot 5-2.

Slotakkoord
Welling zit het dit seizoen aan alle kanten tegen. Hij zadelde De Waal direct na een rustig verlopen opening met hangende pionnen op en omdat er geen expansiepotentieel was waren ze zwak. Wit profiteerde echter niet optimaal en ging enkele malen voortzettingen uit de weg 'omdat ze te weinig voordeel opleverden'. Vaak een garantie voor desillusie. Rond zet 30 gaat het verder bergafwaarts en op het moment dat hij 32...Pa4! toelaat door midden in een vork te gaan staan wordt het erg remise-achtig. Stijfkoppig blijft Gerard het proberen (33.Lb4?!) en enige zetten later zijn de rollen omgedraaid. In het lopereindspel moet wit nog goed spelen om de remise veilig te stellen en dat doet Gerard uiteindelijk.

Levin werd net als eerder deze week bij de KNSB-bekerwedstrijd tegen de Duikboten matchwinnaar voor HMC Calder met een remise en ook net als in Breda tekende Paul Span voor het slotakkoord. Toen ging hij op tijd ten onder, nu werd het toreneindspel met pluspion, buitgemaakt op zet 12, kundig naar winst gevoerd.

Stand Meesterklasse na ronde 8

1. HSG 15-57
2. U-Boat Worx 14-53
3. Hotels.nl 10-45
4. SO Rotterdam 10-43
5. LSG 9-38
6. Post jr/ESGOO 8-37
7. HMC Calder 6-39
8. Homburg Apeldoorn 6-37
9. HWP Sas van Gent 2-29
10.Stukkenjagers 0-21

HSG en U-Boat Worx geplaatst voor de Play-offs
HWP Sas van Gent en Stukkenjagers zijn gedegradeerd