zondag, oktober 16, 2005

verslag 2e ronde Meesterklasse

Schaken is makkelijk!

Door René Olthof

We weten het allemaal en het is vandaag ten overvloede weer eens bewezen: schaken is makkelijk! Je speelt wat centrumpionnen op, ontwikkelt je stukken, let op dat je niets weggeeft en het punt komt als vanzelf binnen. Zo ging het vandaag in Tilburg tegen de Stukkenjagers. Aan bord 1 en 3 wel te verstaan. Speel de partijen van Daniel en Nicolai na en U begrijpt wat ik bedoel. Dit kunt U toch ook?

Aan de andere borden ging het er heel anders aan toe. Schaken is moeilijk! Hoe goed of slecht je ook staat, iedere stelling kan omgedraaid worden.

Neem bord 2. Felix Levin speelt daar 6...,b5!?, een ideetje van onze kersverse wereldkampioen Veselin Topalov. Die staat bekend om zijn compromisloze spel, ook met zwart. Een andere aanhanger van de zet is Alexander Beliavsky, ook al zo’n monument van inzet en strijd. Dan komt zet 19. Wit heeft inmiddels niente compensatie voor zijn pion en staat bovendien een uur achter op de klok. Ik telde het punt al, maar goed, de partij kan nog even duren. Dan meent onze man zijn pionnenstructuur beslissend te kunnen versterken met 19...,Pb4. Blijkt uit te draaien op beslissend te verzwakken, want 22.Dxc4 is SCHAAK!

Paniek in de tent, want twee pionnen zijn voor niets foetsie. Gelukkig biedt een ijzersterk veld op e5 voldoende soelaas en tegen het einde van de partij gloort er zelfs enige hoop. ‘Ik was even bang, dat hij nog een uurtje of wat zou gaan melken’, aldus Maurice. Helaas zat Felix er helemaal doorheen en nam genoegen met remise.

Ander voorbeeld: bord 6. Daar zat Becx tegen Welling. ‘Net zoals dertig jaar geleden bij het Brabants jeugdkampioenschap’ wist generatiegenoot Herman Grooten te melden. Becx nog steeds steevast 1.f4, maar via zetwisseling werd het wonder boven wonder een hoofdvariant van het Gesloten Siciliaans. Becx was redelijk optimistisch tijdens de partij. “Okay, ik kwam wat minder uit de opening, maar ik kon goed terugvechten.” Welling zag dat iets anders. ‘Wit had op zet 13 of 14 d4 moeten doorzetten. Zetten als 14.Lg2 en 16.Lf2 stelden mij in staat om de opstoot d6-d5 te realiseren. Daarna heeft zwart beduidend voordeel.’ Het winnen van de dame voor twee torens bracht geen verlichting en de zwarte troef op de a-lijn was al hard op weg naar a1. Toen gebeurde het. In een uiterste poging tegenspel te genereren laat Becx de pion lopen en slaat met nog een minuut op de klok d5 eraf. Het ziet er riskant uit, maar Welling neemt rustig de tijd en ziet correct dat er niets dreigt. Alles wint. Na tien minuten besluit hij tot 35...,Tb2?? Laat dat na zo’n beetje de enige zet zijn, die de witte dreiging mogelijk maakt. Na 36.Pf6+ wil Gerard zijn koning al winnend naar h8 zetten als hem plotseling de harde waarheid gewaar wordt – de toren die g8 dekte heeft hij zelf zojuist weggespeeld. Mat in 1 overzien, kan het erger? Eindelijk, voor het eerst sinds 1972, geen nul voor César tegen Gerard.

Nee, de HMC’ers hadden het deze middag niet. Ondanks de gigantisch ratingverschil, aan sommige borden oplopend tot ver boven de 100 KNSB-punten, bleef de overwinning ondanks volle punten van Rafael en Willem binnen de perken: 3,5-6,5. Dezelfde uitslag als vorige keer, maar nu waren we er een stuk minder blij mee. Want winnen is voor ons niet meer voldoende – er moet ook goed gespeeld worden. En daar ontbrak het ditmaal aan. Lag het aan de volstrekt onvoldoende speelomstandigheden, daar waar wij inmiddels het prachtige Hervion-college gewend zijn? Schaken met Tilburgse protesttrommelaars een uur lang op de achtergrond, het most niet maggen.

Niels formuleerde het in een quizvraag voor zijn stappengroep de avond vóór de wedstrijd zo:

Het eerste team van HMC speelt morgen in Tilburg tegen:
a) De Stukkenzagers
b) De Stukkenjagers
c) De Stukkenklagers
d) De Stukkenuitdagers
e) De Stukkenkragers
f) Willem II

Er is slechts één antwoord goed!

Hier kunt u de andere 8 partijen van deze wedstrijd naspelen

Volgende keer moeten we vol aan de bak tegen hotels.nl, deze ronde de bedwingers (5-5) van U-Boat Worx. Van wie? U-Boat Worx, de nieuwe sponsornaam van landskampioen Breda.

Tot ziens op zaterdag 5 november in het Hervion College!