zondag, september 24, 2006

HMC Calder start met zege


De start van de landelijke competitie heeft HMC Calder drie maal twee matchpunten gebracht. In De Biechten schoten de Bosschenaren flitsend uit de startblokken op de dag dat in Elista de WK-match tussen Kramnik en Topalov startte met een overwinning voor Kramnik. Behalve het eerste won ook het tweede (tegen De Vrije Pion uit Vianen) en het derde (5-3 tegen het Limburgse GESS)

Tegen het gepromoveerde Amstelveen waren wij uit op een solide overwinning, een gerechtvaardigd doel gelet op het enorme ratingoverwicht. Kwam nog bij dat Zukertort met twee invallers moest aantreden.


Bord 1 en 2 wonnen vrij snel (en hard) voor HMC, zodat Amstelveen steeds tegen een achterstand aankeek. Nu zijn wij dat van Daniel Fridman wel gewend, maar de nieuwe aanwinst Leonid Kritz (rechts op foto) bleek uit hetzelfde hardhout gesneden. Sybolt de Boer, een nieuweling aan Amstelveense kant, kwam er in het geheel niet aan te pas.
Het was echter allerminst een walk-over voor de Bosschenaren. Een keerpunt in de wedstrijd betekende de nul van Dennis Brouwer, die in een potremise pionneneindspel op zet 40 schlemielig door zijn vlag ging. Willem Muhren raapte het punt gaarne op.
Debutant Lody Kuling verloor in de opening een kwaliteit, maar kreeg gaandeweg steeds meer compensatie en won uiteindelijk van Paul Span door een overmacht aan pionnen.
Menno Okkes kwam zeer sterk voor de dag en speelde onze andere nieuwkomer Jonathan Speelman helemaal zoek totdat hij in een opzichtige val trapte. Meteen daarna koos Okkes een verkeerde afwikkeling. Het resterende toreneindspel van h- en dubbele f-pion tegen niets was niet meer te houden.
Twan Burg hield gedurende de gehele partij een klein voordeeltje tegen Raymond de Rooij. In de stijl van Karpov met kleine middelen maakte hij het oud-HMC'er zo moeilijk dat deze er niet in slaagde de verdediging optimaal in te richten. Een vrijpion op de koningsvleugel betekende op het laatst diens einde.

HMC Calder - Zukertort (A'veen) 6,5 - 3,5
L.Kritz-S.de Boer (w) 1-0
D.Fridman-M.Tan (z) 1-0
J.Speelman-M.Okkes 1-0
J.W. de Jong-S.Strating rem
M.Abeln-H.Schmitz 0-1
B.Muhren-S.Los rem
W.Muhren-D.Brouwer 1-0
T.Burg-R.de Rooij 1-0
J.Broekmeulen-P.P.Theulings rem
P.Span-L.Kuling 0-1



Na een overwinning is het goed natafelen. Op deze foto van Henk Burg ziet U spelers van het eerste team (o.a. Speelman, Jan-Willem de Jong en Willem Muhren) en het tweede (Jeroen van den Bersselaar en Gerard Welling)