donderdag, mei 29, 2008

Kampioen!

Het komt niet zo vaak voor dat een echtpaar in dezelfde sport landskampioen is en al helemaal niet als het twee verschillende landen betreft.
In februari werd Daniel Fridman kampioen van Duitsland, vorige week is zijn vrouw Anna Zatonskikh kampioene van de Verenigde Staten geworden (foto MonRoi)


Des te opmerkelijker allemaal omdat Daniel oorspronkelijk uit Letland komt en Anna uit de Oekraine.
Anna startte in de tienkamp in Tulsa, Oklahoma, met 6 uit 6 maar struikelde toen over Batchimeg Tuvshintugs, een van de twee deelnemende speelsters met een Mongoolse achtergrond.


Top seed Irina Krush maakte van de gelegenheid gebruik om Anna te passeren. Het onderlinge duel werd vervolgens remise (zie foto USCF). Anna liet verder geen punten liggen (TPR 2500), maar Krush had werkelijk alle geluk van de wereld met een remise tegen Katerina Rohonyan.
Beide speelsters moesten daarom aantreden in een play-off die een explosie van spanning veroorzaakte. Na vier partijen was de stand op wonderbaarlijke wijze 2-2 geworden, zodoende moest een armageddon-partij de beslissing brengen. Hiervan is een grandioos filmpje van de hand van Betsy Dynako te zien op YouTube en op chessvibes, de site van Peter Doggers. Uiteindelijk won Anna in verloren stelling op vlag, terwijl zijzelf nog welgeteld een seconde over had. Een seconde!
Daarmee was zij na 2006 opnieuw kampioene van Amerika.

Bij de mannen werd Yury Shulman voor het eerst Amerikaans kampioen. Hij bleef met 7 uit 9 o.a. Alexander Onischuk en Sergey Kudrin voor. De eerste prijs was 13.000 dollar.

Labels: ,