vrijdag, mei 02, 2008

Twan tweede in Venlo

Bij het NK Jeugd in Venlo is Twan Burg na 7 van de 9 te spelen ronden opgerukt naar de ongedeelde tweede plaats.


De manier waarop hij dat gisteren deed is niet karakteristiek voor het optreden van de Schijndelnaar in Venlo op dit jeugdkampioenschap. Daar waar hij normaliter een solide spel laat zien ging hij in de zevende ronde op de goktoer. Het begon al in de opening - Twan speelt zelden Frans. Hij kwam er dan ook gekreukeld uit en het werd gaandeweg alleen maar erger. Zijn tegenstander Bas van Opheusden behield knap de controle over de partij ondanks creatief tegenspartelen van de kant van Twan.
Op zet 40 volgde de apotheose. In een totaal gewonnen stelling wilde Bas ook het laatste trucje er nog even uithalen. Daarbij trapte hij vol op een mijn, die Twan kundig tot ontploffing bracht. In computertermen ging de beoordeling van ongeveer +10naar -10.
Aan bord 1 durfde Robin Swinkels het niet aan om koploper Roeland Pruijssers te lijf te gaan met een theorievariant en week uit naar 1.g3. Dat heeft hij bezuurd. Door een overwinning liep Roeland verder weg van het veld en met nog twee ronden voor de boeg staat hij een punt los. Het knappe schuilt hem erin dat hij op een na alle achtervolgers al gehad heeft.
Vandaag is daarom Thijs Laarhoven uit Veldhoven de laatste die Pruijssers nog van de nationale jeugdtitel kan afhouden. Thijs won zelf in de zesde ronde in een attractief duel van Marijn Otte, de smaakmaker van dit toernooi en kwam vervolgens remise overeen met Ewoud de Groote. De beloning voor de Houdini-achtige ontsnapping van Twan is een partij tegen Robin Swinkels.
Aanvang: 11.30 uur.

Uitslagen 7e ronde
Swinkels-Pruijssers 0-1
Van Opheusden-Burg 0-1
De Groote-Laarhoven rem
Miedema-Van Oosterom rem
Otte-Op den Kelder 1-0
Kleijn-Ter Schegget rem

Tussenstand
1. Pruijssers 6
2. Burg 5
3. Swinkels, De Groote, Laarhoven, Miedema, Van Oosterom, Otte 4,5
9. Van Opheusden, Kleijn, Ter Schegget, Bitalzadeh, Kuling, ter Hagen 4
(28 deelnemers)

Indeling 8e ronde
Pruijssers-Laarhoven
Burg-Swinkels
Van Oosterom-De Groote
Miedema-Otte

Brabants kampioen Mark Haast vertoeft in de achterhoede en speelt in de achtste ronde tegen Pauline van Nies. Beiden hebben op dit moment 2,5 punt.

In de B-categorie loopt favoriet Robin van Kampen over zijn tegenstanders heen, bij de C'tjes is nog niets beslist. Hier gaat Brabander Benjamin Bok aan de leiding met 5 uit 7.

Meisjes
Bij de meisjes ook een Brabantse aan de leiding. Marieke Dirksen heeft de laagste rating van het hele veld, maar heeft wel 5 punten achter haar naam staan. Iedere ronde trekt zij frank en vrij ten aanval en die strategie heeft onverwacht succes. Vandaag mag Marieke het met wit opnemen tegen titelhoudster en rating-favoriet Martine Middelveld, die een half punt achter ligt.
In de B-categorie steekt Donna Schut (ex-HMC en tegenwoordig uitkomend voor Het Witte Paard uit Zeeland) met kop en schouders boven de anderen uit, maar zij heeft de grootste moeite om dat uit te drukken in de score. Gisteren ontsnapte zij aan een zekere dood, toen Eva Gorter in een dame-eindspel onvoldoende rekening hield met de onveiligheid van haar koning. Donna kon daardoor wegkomen met eeuwig schaak. Marcella Gunther won en heeft nu ook 5 punten.
De overmacht van Lisa Schut in de C-categorie is zo mogelijk nog groter en zij maakt het na een aarzelend begin wel waar. Met 5 punten en alle directe concurrenten al achter de rug kan de titel haar nauwelijks meer ontgaan.

Labels: , ,