dinsdag, februari 26, 2008

Jan-Willem De Jong op NK!

Enkele minuten geleden heeft Jan-Willem de Jong zich geplaatst voor de finale van het NK 2008! Robin Swinkels zag onmiddellijk na de tijdcontrole (de ronde was om elf uur vanmorgen gestart) geen heil meer in het doorspelen van een iets minder staand toreneindspel en stemde in met remise.
Jan-Willem kwam in de opening met een verrassing op de proppen: 3...f5, de zogeheten Jaenisch-aanval. Robin, die nog niet zo lang geleden is overgeschakeld op Spaans na jarenlang Schots te hebben gespeeld, was niet op de hoogte van de juiste bestrijdingswijze en verspeelde zijn openingsvoordeel door een onnauwkeurige zetvolgorde. In het middenspel bouwde Jan-Willem een machtige koningsaanval op langs de f-lijn. Het is vrijwel zeker dat hij voordeel had kunnen halen uit de verwikkelingen, maar zoals het ging was het goed genoeg, omdat Robin met wit moest winnen om een barrage af te dwingen.

Ook Ruud Janssen, Yge Visser en Manuel Bosboom plaatsten zich overtuigend. Of zij van hun deelnamerecht gebruik zullen maken moet nog blijken.
De wildcard voor het NK, dat in april in Hilversum gehouden wordt, is verstrekt aan Jan Smeets. Hij houdt dit aanbod momenteel onder beraad.