zaterdag, februari 16, 2008

Paul Span wint 7e titel op rij!


Het is hem gelukt. Paul Span heeft gisteren met zwart de tweede finalepartij in de play-offs om het clubkampioenschap 2006/07 gewonnen en is daarmee voor de zevende achtereenvolgende keer clubkampioen van HMC. Een unieke prestatie!
Op de foto ziet U de slotstelling vlak nadat Paul de winnende zet 47...c3+ heeft uitgevoerd.

Paul versloeg in de finale David van Kerkhof, die in de halve finale Tom Verhoeven uitgeschakeld had. Paul rekende daar af met Twan Burg.
De finalepartij kende enkele kernmomenten. Op zet 3 koos David voor het Spaans. Paul beantwoordde dat met de Noorse variant. Dit systeem is al meer dan een eeuw oud en werd gepopulariseerd in de jaren 50 eerst door Mark Taimanov en later door de Noor Svein Johannessen. Zijn landgenoten Wibe, Zwaig en Helmers namen vervolgens de fakkel over, vandaar de naamgeving. Een interessante keus van Paul tegen iemand die al zijn hele leven Schots speelt.


Ondanks zijn gebrek aan ervaring speelde David dit zelden toegepaste systeem voorbeeldig tegen. Hij plaatste zijn dame sterk op c3 en kreeg vervolgens de d-lijn in handen. Een blunder van zwart op zet 17 had de partij in één klap kunnen beslissen. Beide spelers overzagen de dodelijke zet 18.Dd7 met materiaalwinst. Daarna bleef David spelen op zijn beheersing van de d-lijn, maar dat bleek niet effectief. Het eindspel was ondanks de zogenaamde slechte loper toch iets beter voor zwart.
De beslissing viel op zet 38, toen wit zijn koning één veldje te ver van de damevleugel verwijderde. Plotseling verloor hij een pion daar.


Op de stelling van de foto is het leed reeds geschied. Even leek het alsof David nog een soort vesting kon opbouwen, maar Paul toonde glaszuiver aan dat dit niet het geval was. Middels zetdwang verschafte hij zich een doortocht naar de damevleugel en uiteindelijk maakte een loperoffer aan alle onzekerheid een einde.


Paul Span, de lachende clubkampioen 2006/07!