zondag, februari 03, 2008

Nikolic wint in Leiden

Het Noteboomtoernooi is het oudste weekeind-toernooi van Nederland, ik meen sinds 1969, maar het evenement zelf is nog veel ouder. In 1936 won niemand minder dan regerend wereldkampioen Max Euwe de eerste editie.
De 68e aflevering is gewonnen door Predrag Nikolic, gedeeld met John van der Wiel. Beide grootmeesters wonen op een steenworp afstand van Leiden en haalden 5,5 uit 6, al speelden zij niet tegen elkaar. John liet het halfje in ronde 4 liggen tegen Twan Burg.

In zijn overwinningsspeech vertelde titelhouder Nikolic vertelde dat hij had gezien dat het nog niemand was gelukt om dit toernooi drie keer op rij te winnen. Hij verzekerde de organisatie er volgend jaar weer bij te zijn...

De beste HMC'er werd naar verwachting Erik van den Doel, ook al een bijna-Leidenaar, die 4,5 punt haalde. Hij verloor in ronde 4 tegen de latere toernooiwinnaar, toen hij in een gecompliceerd eindspel zijn hand overspeelde.
Twan zal na een start van 3 uit 3 niet tevreden zijn met een score van 4 uit 6, maar anderzijds heeft hij weinig te klagen met een TPR van 2475. Levert weer flink ratingwinst op.
Andere HMC'ers, die acte de presence gaven, waren Brent Burg (3, TPR 2036), Jiri Obels (4, TPR 2268 en boven lieden als Roeland Pruijssers, Christov Kleijn en Chiel van Oosterom) en zijn jongere broer Pepijn.