zaterdag, maart 08, 2008

SO Rotterdam te sterk voor HMC

HMC Calder moest het vandaag afleggen met 7-3 tegen het sterkere SO Rotterdam. Vooral het middenrif had het zwaar te verduren. Mooie, grotendeels gestroomlijnde overwinningen van Martin Martens aan bord 8, Li Shilong aan bord 3 en Pascal Vandervoort aan bord 6. De enige partij waarin HMC voor een kanteling had kunnen zorgen was Broekmeulen-Peng aan bord 5. Broekmeulen speelde weer eens als een ware artiest en gooide alle stukken richting zwarte koning. Of er iets in heeft gezeten zal nadere analyse moeten uitwijzen, het was behoorlijk gevaarlijk voor Peng, veelvoudig Nederlands dameskampioene. Op dat moment deed Niels het enig juiste en zette alles op alles in de tijdnoodfase: hij sloeg remise af. Zijn gok pakte uiteindelijk verkeerd uit. Peng overleefde de tijdnoodcontrole ongeschonden, te meer daar Jasper door zijn vlag ging, vermoedelijk in verloren stelling. Niels zelf ging onmiddellijk de fout in en boette een kwaliteit in.

Normenjacht
De enige nul voor de Rotterdammers kwam uitgerekend op naam van Frans Cuijpers (bord 4), die op weg leek naar een IGM-norm. Dat wordt nu een stuk moeilijker. Dan bracht Jan-Willem de Jong het aan bord 1 er beter vanaf. Hij hield de ervaren Belg Luc Winants soepel op remise en voldeed daarmee aan de volgende eis van het minimum aantal grootmeesters als tegenstander. Nu nog de laatste horde: zijn TPR houden boven de 2600. LSG 2 en 1 zijn gewaarschuwd!
Een soortgelijke prestatie legt ook Paul Span op het schaakbord meer. Helaas heeft hij een keer niet gespeeld, zodat er van een IM-norm bij Paul geen sprake kan zijn.

Persoonlijke uitslagen:
Winants-De Jong rem
Reinderman-Van den Doel rem
Li Shilong-Burg 1-0
Cuijpers-Saltaev 0-1
Peng-Broekmeulen 1-0
Vandevoort-Zatonskikh 1-0
Bosch-Abeln rem
Martens-B.Muhren 1-0
Pel-Ondersteijn 1-0
Carlier-Span rem