maandag, april 07, 2008

Bianca alleen aan de leiding!


Bianca Muhren heeft vandaag resoluut de leiding genomen in het NK voor Vrouwen in Hilversum. Zij versloeg zelf provinciegenote Anne Haast, terwijl haar grote concurrenten punten morsten: Zhaoqin Peng een halfje tegen Laura Bensdorp en Tea Lanchava zelfs een vol punt tegen Martine Middelveld.
Bianca won na een uitgekiende openingskeuze al snel een pion en aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. Geleidelijkaan begon het initiatief van Anne op de koningsvleugel echter gevaarlijk vormen aan te nemen en het is denkbaar dat zij in de tijdnoodfase een of meerdere kansen heeft gehad om het Bianca lastig te maken. Na de tijdcontrole was er van de witte aanval weinig over en kon Bianca snel doordrukken. Morgen mag zij haar leidende positie met zwart verdedigen tegen Laura Bensdorp.


Jan-Willem de Jong kreeg vandaag zijn eerste nederlaag te incasseren. In een antieke variant van het Open Spaans (ook een specialisme van Smeets!) week Jan-Willem vroeg af van de theorie. Het verloop leerde hem snel dat de boeken niet voor niets de hoofdvariant aanbevelen - hij kwam beroerd te staan. Een fout van Smeets bracht hem echter helemaal terug in de partij, en toen had zwart enige tijd uitzicht op een goed resultaat. Uiteindelijk ging het toch mis en moest Jan-Willem na de tijdcontrole buigen.
In het algemeen kampioenschap doet zich nu de fantastische situatie voor dat Yge Visser (hij klopte vandaag teamgenoot Manuel Bosboom) alleen aan de leiding gaat met 3,5 uit 5, gevolgd door liefst zeven spelers met 3 uit 5. Wie dat van te voren voorspeld had, zou voor gek verklaard zijn. Onder de achtervolgers ook tweevoudig titelhouder Sergei Tiviakov, die vandaag ternauwernood overeind bleef tegen Daan Brandenburg in een hyperscherpe Skandinavische opening.

Onze kopman Daniel Fridman en zijn vrouw Anna Zatonskikh hebben beide 2 uit 2 achter hun naam staan in het HSG Open. Daniel moest daartoe diep gaan om Robin van Kampen, een van Neerlands grootste jeugdtalenten, op de knieen te krijgen in een toreneindspel. Erik van den Doel nam een bye en speelde in de 2e Bundesliga voor zijn club Porz.
Loek Mostertman won en staat na zijn nederlaag in de eerste ronde tegen Anna nu op 1 uit 2.