zaterdag, januari 26, 2008

HMC Calder bekert verder


In de tweede ronde van de KNSB-bekercompetitie heeft HMC Calder De Juiste Combinatie uit Stein met grote cijfers verslagen: 4-0. Zo opgeschreven lijkt het een overtuigende zege, maar het moet gezegd dat de jeugdige Limburgers verwoed tegenstand boden.

Lange tijd was het absoluut niet te zien dat de Bosschenaren op ieder bord een ratingoverwicht van meer dan 200 punten hadden. De eerste die het evenwicht verbrak was Willem Muhren (foto). Hij ving de witte aanvalspogingen van Fabian Miesen kundig op en sloeg keihard terug in het centrum langs de e-lijn.


Ondertussen had Niels Ondersteijn aan bord 1 zijn handen vol aan jeugdtalent Stef Soors (foto). 'Stop mijn partij maar niet in de computer', zo meldde Niels na afloop. Het is zeer waarschijnlijk dat hij gedurende enkele, misschien zelfs vele zetten zwaar in de min stond, maar anderzijds was de stelling onoverzichtelijk en ongebalanceerd. Een jeugdspeler, die een van de moeilijkste varianten van het Frans zo goed speelt, is zeldzaam. Uiteindelijk beet Soors toch onvoldoende door en Niels kreeg steeds meer pionnen in ruil voor de geofferde kwaliteit. Het resterende toreneindspel was hopeloos voor zwart.


Net als Niels had ook Jasper Broekmeulen het niet gemakkelijk. 'Ik speelde ontzettend slecht vandaag. Ik had een prettig plusje uit de opening: licht ruimtevoordeel, witte koning in het midden. Daarna ging er van alles mis.' In het eindspel van ieder toren en paard stonden de witte stukken actiever en bovendien beheerste hij de zevende rij. Op onnavolgbare wijze vlocht Jasper echter een truc in de stelling die wit op klaarlichte dag een ingesloten toren bezorgde. Spronkmans gaf het meteen na de tijdcontrole op.
Paul Span bepaalde de eindstand op een enigszins geflatteerde 4-0. In de stijl die wij zo goed van hem kennen verzamelde hij kleine voordeeltjes, die zwart bij elkaar opgeteld uiteindelijk te veel werden.

De volgende ronde
Twee van de vier uitslagen in de tweede ronde zijn inmiddels bekend. Wat onze grootste concurrenten Eindhoven en Stukkenjagers (tegen elkaar) en Het Witte Paard gedaan hebben is rond 1 februari bekend. Dan volgt namelijk de indeling voor de derde ronde. Dat wordt normaal gesproken een uitwedstrijd, ik gok tegen ASV uit Arnhem.

Ronde 2 (dient voor 1 februari 2008 gespeeld te zijn)
Eindhoven - Stukkenjagers
HMC Calder - DJC Stein 4-0
Charlois Europoort - HWP Sas van Gent
Overschie - ASV 0,5-3,5

P.S. 29.1.2008
Eindhoven-Stukkenjagers 1-3

Vd Plassche - Grooten 0-1
Miedema - Konings 0-1
Sutmuller - Schuurman 1-0
Friesen - Haast 0-1

Charlois Europoort - HWP Sas van Gent 1 - 3