woensdag, augustus 29, 2007

Zomerschaak (2)


Voor Jan-Willem de Jong begon de schaakzomer op 30 juni in Antwerpen. Rokade Westerlo organiseerde daar een internationale tienkamp met het trainingsbedrijf Inventi als sponsor. Met 7 uit 9 (vijf gewonnen, vier remise) haalde hij een geweldig resultaat, slechts een halfje achter winnaar en wereldtopper Evgeny Miroshnichenko. Bianca deed ook mee, zo vlak na het teleurstellend verlopen NK Dames. Zij haalde met 3 uit 9 een gedeelde 8e plaats.


(Groepsfoto van het Inventi-toernooi 2007. De toernooiwinnaar zit gehurkt voor het schaakbord)

Vanuit Antwerpen is de sprong naar Gent niet ver. Er werd niet gespeeld in de kazerne, waar dit feestelijke evemenent de laatste jaren gehouden werd, maar in een school. Het zal de meeste deelnemers (meer dan de helft traditioneel uit Nederland afkomstig) niet veel uitgemaakt hebben, als de gelijktijdige Gentse feesten maar doorgaan. Dat deden ze...


Ikonnikov en Baklan wonnen met 8 uit 9. Jan-Willem bleef opnieuw maar een halfje achter en deelde de derde plaats met Edwin van Haastert, Belgisch kampioen Alexandre Dgebuadze en Szidonia Vajda.


Jan-Willem was bij lange na niet de enige HMC'er in Gent. Andere clubgenoten die we in de eindrangschikking terug vinden zijn o.a. Geert van der Stricht met 7 punten (hij mag in zijn thuishaven natuurlijk niet ontbreken), Niels Ondersteijn (6, foto), Tim Mazajchik (5,5), Bob Jansen (5) en Lennart Verheijen (4).

HENGELO
Augustus is traditioneel de maand van Hengelo, het open jeugdkampioenschap van Nederland. Vaak zijn we daar met busladingen vol jeugdspelers naartoe afgereisd, tegenwoordig blijft het aantal deelnemende HMC'ers beperkt tot een dozijn.
In de hoofdgroep, enkele jaren geleden ingesteld om het halen van normen te vergemakkelijken, waren we met drie spelers echter goed vertegenwoordigd. Met TPR's van boven de 2300 werden Twan, Jasper en Bianca resp. 12e, 13e en 14e. Een leuke prestatie, want zij bleven daarmee spelers met een hogere ranking als Ali Bitalzadeh en Roeland Pruijssers voor. Bianca klopte beiden, terwijl Jasper remiseerde tegen Sipke Ernst en Manuel Leon Hoyos. In de onderlinge duels werden de twee partijen van Bianca remise, maar klopte Twan Jasper. Die deed voor de elfde opeenvolgende keer mee. Kompaan David van Kerkhof was tot zijn eigen verdriet afwezig en kon de elf niet volmaken.
Volgend jaar zijn beide heren te oud.

ONZE NIEUWSTE AANWINST
Wij sluiten dit zomerblokje af met de zege van Alexander Berelovich afgelopen week in het BDO-toernooi in Haarlem. Met 7,5 punt bleef deze nieuwste aanwinst van HMC Calder zijn naaste belagers maar liefst twee volle punten voor.


Berelovich is in het geheel geen onbekende in de KNSB-competitie. Hij speelde de laatste jaren voor ESGOO en zodoende hebben Mikhail Saltaev (in april) en Jonathan Speelman (op 11/11) het in 2006 tegen deze crack moeten opnemen. Zij maakten beiden remise, niet slecht tegen een grootmeester met een FIDE-rating van bijna 2600.
In de Duitse Bundesliga komt Berelovich uit voor Muelheim Nord, de vereniging waar ook onze andere buitenlanders spelen - met uitzondering van Kasimdzhanov en Leonid Kritz. De laatste vertrok deze zomer van het opgedoekte Porz naar Werder Bremen.

Opvallend het ontbreken van onze kopman Daniel Fridman in dit zomeroverzicht. De reden is dat hij in de Verenigde Staten vertoefde bij zijn gezin en zijn vrouw Anna Zatonskikh in de gelegenheid stelde zich te plaatsen voor het WK dames. Zij werd derde in het Amerikaans kampioenschap, net genoeg.
Met een pasgeboren baby (Sofia) geen sinecure.


Zaterdag eindigt de schaakloze periode voor Daniel, wanneer hij meedoet in Gouda aan het SIOM-toernooi, dat hij in het verleden al drie keer gewonnen heeft. In Waalwijk eind volgende maand zal hij zijn titel van vorig seizoen verdedigen.

En verder begint de competitie op zaterdag 15 september. HMC Calder start dan thuis in De Biechten tegen de gedoodverfde titelkandidaat HSG. Dat wordt smullen.