dinsdag, augustus 28, 2007

Zomerschaak (1)

Nu de zomer op zijn laatste benen loopt en het competitieseizoen weer met rasse schreden nadert, is het handig om een kleine samenvatting te geven van de prestaties van de spelers van het eerste team afgelopen zomer.

Beginnen we met een minder bekende HMC'er. Felix Levin sloeg toe in het Spaanse Banyoles, waar ook Twan Burg meedeed. Zoals de foto laat zien was de mediterrane trofee weer eens van gigantische omvang. Over het succes van Leonid Kritz in Boston is reeds eerder bericht op deze weblog. Voor zijn trip naar de USA won Leonid een sterk bezet snelschaaktoernooi in Berlijn en miste hij net titelprolongatie in het sterke open toernooi in Biel.

Bianca Muhren sloeg zich dapper door de problemen heen in het EUWE Stimulans-toernooi in Arnhem. Een sterk bezette tienkamp met een buitengewoon divers deelnemersveld. De oude generatie was vertegenwoordigd door Fridrik Olafsson, oud-FIDE-president en voormalig wereldtopper en Oscar Panno, in 1953 jeugdwereldkampioen geworden in Kopenhagen.
Nona Gaprindashvili is een legende in het damesschaak. Na Vera Menchik was zij de eerste vrouw die zich serieus kon mengen in mannentoernooien. Zo behaalde zij in 1977 een gedeelde eerste prijs in het open toernooi van Lone Pine (USA). Wereldkampioene van 1962 tot zij in 1978 onttroond werd door landgenote Maia Chiburdanidze.


Zij is in haar glansrijke loopbaan zelden verslagen door een Nederlandse man (Lex Jongsma in Beverwijk 1966 en Nico Cortlever in Wijk aan Zee 1969 waren de eersten, Michiel Abeln in het BDO-toernooi van 2005 de laatste) en zeker niet door een vrouw - na Fenny Heemskerk in Vrnjacka Banja 1961 mochten velen het opnemen tegen deze Georgische reuzin.
Bianca deed het zeer verdienstelijk met zeges tegen Panno, Puchen Wang en Vincent Rothuis en remises tegen o.a. Willy Hendriks, maar juist een vette nul tegen Nona verhinderde een topresultaat.
De Zambiaanse Texaan Amon Simutowe won het toernooi met 7,5 uit 9 en liet en passant zijn laatste IGM-norm aantekenen. De regio-groep was een prooi voor Brabants kampioen Mark Haast, die komend seizoen met zijn zus Anne verhuist van DSC Dongen naar De Stukkenjagers, maar wel voor HMC Calder uitkomt bij het NK Jeugd voor teams in Baarn.

Erik van den Doel won in mei het ENCI Open in Maastricht en in juni de BSG Open (Bussum). Tussendoor maakte een nederlaag tegen de latere winnares Humpy Koneru hem kansloos voor de eerste plaats in het HSG Open in Hilversum.


In de zomer ging hij echter gewoon door met het winnen van toernooien. In juli twee toernooi-overwinningen: het Leiden Chess Tournament (foto) en het open NK te Dieren, gedeeld met Erwin l'Ami en de Indier Deep Sengupta. Deze titel leverde meteen een ticket op voor het NK 2009. Geen moeizame halve finales dus voor Erik.
Twee weken later was het weer raak bij het weekendtoernooi van de Stukkenjagers in Tilburg. Een eerste plaats, gedeeld met 5 anderen.

Vijf uit zes, dat belooft wat voor komend seizoen!