zaterdag, april 14, 2007

Hoorn – Here we come


Het begint er steeds meer op te lijken dat in Hoorn dezelfde ploegen aan de start zullen verschijnen voor de landelijke finale van de KNSB-beker als vorig jaar in Arnhem. LSG heeft zich al geplaatst in Poule C en gisteren is daar HMC Calder uit Poule D bijgekomen. Het werd op het podium in De Biechten 2,5-1,5 tegen ASV.
ASV had een beetje het wapen van de tactische opstelling gehanteerd. Hun sterkste man op papier, Eelco de Vries, nam plaats aan bord 3. Zoals dat gaat met dit soort zaken: juist Eelco had geen schijn van kans en stond vanuit een Najdorf meteen al beroerd. Opponent Twan Burg speelt ook Najdorf, zou het daaraan gelegen hebben? Zwart kon op een gegeven moment geen vin meer verroeren. Toen hij dat toch deed, sloeg Twan nog voor de eerste tijdcontrole toe: 1-0 voor HMC.
Wouter van Rijn had zichzelf in de opening een slechte loper bezorgd. Dat deed hem uiteindelijk de das om. ‘Gelukkig dat het vandaag positioneel was, want ik zag helemaal niets’, aldus Jasper Broekmeulen na afloop. En inderdaad, op verschillende momenten had hij het aanzienlijk simpeler kunnen afmaken, maar op een vingerfout in het vroege middenspel na is zijn overwinning eigenlijk nooit in gevaar geweest.


(De Gentse gigant met verkeerd vlaggetje)

Hoe verschillend verliep de strijd bovenin. Otto was in een bekende openingsval getrapt en stond meteen met de rug tegen de muur: ‘Ik weet niet hoe ik overeind ben gebleven’. Geert had winnende aanval, beslissend materiaalvoordeel, later eeuwig schaak, maar uiteindelijk bleef een verloren eindspel over. Zwart kon zijn ogen niet geloven en vergat onder tijdsdruk te winnen. Er zat zelfs geforceerd mat in 4 in de stelling, zoals Daniel Fridman vanuit New York droogjes meldde. Het resterende eindspel toren tegen paard met verder niets op het bord eindigde tragisch voor ASV, heuglijk voor ons, toen zwart midden in een vork ging staan. Jawel, onze Gentse gigant had het weer klaargespeeld: HMC Calder naar Hoorn.


Het was nog niet gebeurd of Jan-Willem de Jong liet zich met twee tegen een minuut mat zetten na een tergend langzaam loopgravengevecht dat explodeerde in de uitvluggerfase.

Nu afwachten of HSG op 26 april in poule B wint van Paul Keres en bekerhouder ESGOO op 18 april toekomstig landskampioen Groningen (in de beker tot dusverre zonder buitenlanders) van zich af kan houden.