zondag, maart 25, 2007

Goede dag HMC Calder

De zevende ronde van de KNSB-competitie is bijzonder goed verlopen voor HMC Calder. Het tweede verpulverde SMB 2 met 1-7 en het derde won een stukje verderop in Arnhem met 2,5-5,5 van De Toren.


Ook het eerste nam de draad van winnen weer op na drie eervolle nederlagen tegen de sterkste tientallen van de Meesterklasse. Het gepromoveerde SMB moest er in cafe Groenewoud (zie het wapen op de wand van de speelzaal) ondanks hevig verzet aan geloven.


(op de foto de borden 2, 3 en 4
zij hielden elkaar in evenwicht)

White Experience
Het was deze middag wit dat de klok sloeg. Wie in de speelzaal rondliep was getuige van de bevestiging van twee oude schaakcliche's. Een is: de ploeg die het meeste voordeel uit de 'witte' borden haalt wint ook de match. Dat was ditmaal HMC: 4,5 uit 5. De ander: de Pirc is onspeelbaar. Gelukkig spelen leden van SMB die opening vaker dan die van HMC. Zwart moest het doen met 0 uit 3.

Rentree
Opvallend ook was de rentree van onze kopman Daniel Fridman (foto).

In verband met de geboorte van zijn eerste kind (nota bene in New York) was hij een tijdje uit de roulatie, maar hij bleek het schaken niet verleerd. Ondanks een flinke jetlag (daags tevoren de plas overgevlogen) hield hij zijn 100%-score opnieuw intact. Hij dacht al snel Carl Wustefeld in de pocket te hebben, maar dat was een misvatting. In de analyse achteraf spuide hij zijn onvrede over het eigen spel luid en duidelijk: 'why didn't I play a normal move here?'
Uiteindelijk werd de vrije a-pion zwart toch te veel.

...