zondag, maart 04, 2007

Droomdebuut David van Kerkhof

Rotterdam grossierde in de tijd van sponsoring door VOLMAC in landstitels, maar met de (op)komst van De Variant en dit seizoen Groningen komt uit de Maasstad voornamelijk het verhaal dat er geen geld is en de club geen ambities heeft.
De dikke overwinning in de vorige ronde tegen LSG met 8-2 en de opstelling met drie grootmeesters en zeven meesters maakt duidelijk dat deze voorstelling van zaken op z'n minst wat eenzijdig is.
Enfin, ook tegen ons traden maar liefst negen van de tien basisspelers aan. Alleen Maarten Solleveld ontbrak. Hiervoor was als vervanger Etienne Goossens uit Belgie gehaald.

Wij konden van onze buitenlanders alleen beschikken over Speelman, dus moest onze eigen aanwas vol aan de bak.
HMC kwam al snel in de wedstrijd met 3-1 voor. Michiel Abeln (Cappelle-la-Grande) had vooruit gespeeld tegen Karel van der Weide (Bad Wörishofen) en daarna werd ook aan het eerste bord in gelijke stelling de vrede getekend. Met zwart winnen van Luc Winants valt niet mee, ook niet voor Jonathan Speelman.



Toen kwam het uurtje HMC. David van Kerkhof (op de foto uit Dieren 2006 links) kende een droomdebuut in het eerste team en in de Meesterklasse. Hij sloopte de Pirc van Marcel Piket aan bord 10 met enorme mokerslagen, culminerend in een torenoffer op zet 18 en mat enkele zetten later. Op het beslissende moment (zet 14) was Piket te bang geweest.
Jeroen Bosch had geen SOS-verrassing in petto voor Jan-Willem de Jong, die zich aardig gesettled heeft in ons team. Een vlakke partij en na twintig correcte zetjes een correcte remise.
Vervolgens was het de beurt aan Twan Burg. Met simpele middelen liet onze benjamin weinig heel van de Scandinavische opbouw van Martin Martens. Wist hij niet dat wij een Noor als jeugdleider hebben?

Halverwege
Hoewel de Rotterdammers zich aardig zorgen begonnen te maken over de tussenstand van 3,5 - 1,5, wisten zij ook wel dat deze een vertekend beeld te zien gaf. In een stelling met de kenmerken van een Franse Tarrasch had Paul Span de opmars g7-g5 uitgelokt. Dimitri Reinderman liet zich maar al te graag verleiden en liep wit in het middenspel behoorlijk onder de voet. Tegenspartelen in het vierde uur hielp daar weinig meer aan.
De cruciale partij werd gespeeld aan bord 9. Een rommelige openingsfase gaf Jasper Broekmeulen (op de foto rechts) een blokkade op veld e5, maar hij had grote moeite om die te handhaven. Op zet 26 kwam Jasper op het onzalige idee om de b-lijn te openen. Pel antwoordde met een slimme omwisseltruc en foetsj, de zwarte stelling stortte ineen. Op zet 30 overzag wit nog mat in weinig, maar de damewinst was ruim voldoende. Even stampen op de klok en de stand was weer gelijk getrokken: 3,5-3,5.
Daarmee was het pleit beslecht, want op het podium was Frans Cuijpers net als Daniel Stellwagen in de vorige ronde bezig de voordelen van de Maroczy Bind aan te tonen tegen Niels Ondersteijn. Er was voor Niels geen houden meer aan.
Bleven broer en zus Muhren over. Bianca stond gedurende de gehele partij een tikkeltje minder en kon nauwelijks iets ondernemen. Tegenstander Bruno Carlier deed zijn uiterste best om haar onder druk te zetten, maar gezien de stand was het natuurlijk niet nodig om ijzer met handen te breken. Een keurige remise. Ook Willem kwam daar niet onderuit. Vanuit de opening was bijna alles geruild en hoe Willem ook sjorde, er zat geen speling in de zwarte stelling.

Alles bij elkaar een prima prestatie tegen een ploeg met honderd en soms zelfs tweehonderd elo-puntjes meer op hun conto, maar een nederlaag blijft het.


Uitslagen 6e ronde
Utrecht - ESGOO 4½ - 5½
Zukertort Amstelveen - Homburg Apeldoorn 1 - 9
LSG - SMB 7 - 3
HMC Calder - SO Rotterdam 4½ - 5½
Share Dimension Groningen - HSG 6½ - 3½

De tussenstand in de Meesterklasse luidt nu:
1. Groningen 11-38,5
2. HSG 10-37,5
3. Rotterdam 8-34,5
4. ESGOO 7-29
5. Apeldoorn 6-34
6. HMC Calder 6-29,5
7. Utrecht 5-30,5
8. SMB 4-24
9. LSG 3-25,5
10.Amstelveen 0-17


Op 24 maart spelen wij in Nijmegen tegen SMB.