zondag, juni 04, 2006

Update 12e ronde

De indeling voor de Nederlandse ploegen in Turijn had niet meer verschillend kunnen zijn. De dames, die momenteel met 21,5 punten op de 17e plaats staan spelen in de slotronde aan tafel 11 tegen Mongolië, dat 21 punten bij elkaar geschaakt heeft. Bij een grote uitslag is een top tien plaats dus haalbaar.
Bianca moest het vandaag afleggen tegen WGM Anita Gara (2367) uit Hongarije. Na haar flitsende start (4,5 uit 5) kon zij het tempo niet meer volhouden. Dankzij een vol punt van Peng kon toch nog een gelijk spel uit het vuur gesleept worden.
Oekraine lijkt de grote winnaar te worden. Met 28 bordpunten liggen ze 2 punten voor op Rusland en drie op China. Het viertal heeft nog alle wedstrijden gewonnen, een knappe prestatie.
USA, met Anna Zatonskih aan bord 1, heeft nog minieme kansen op een bronzen plak. Dan moet in ieder geval dik gewonnen worden tegen Duitsland aan tafel 4. Anna heeft tot dusverre 4,5 uit 10, enigszins onder haar kunnen.

Bij de heren lijkt niemand Armenië te kunnen stoppen. De top met Aronian en Akopian doet het zeer goed en ook de rest kan bogen op hoge scores. Morgen kan de buit binnengehaald worden tegen Hongarije, dat vandaag dankzij een 4-0 overwinning opstoof vanuit de subtop.
Nederland treft aan tafel 2 China, een loodzware tegenstander, die nog volop meedoet om de medailles. Om een plaats in de top 10 te behouden is een gelijk spel het absolute minimumresultaat.

De twee HMC'ers staan beiden op 50 procent. Letland deed in de afgelopen twee ronden goede zaken met zeges op Luxemburg (4-0) en Ierland (3,5-0,5) en staat op de 26e plaats met 28 punten. Daniel Fridman heeft 4,5 uit 9 gescoord.
Ook vijftig procent voor Geert van der Sticht, geen resultaat waar Geert tevreden mee zal zijn. België met 24,5 en plaats 69 lijkt opnieuw genoegen te moeten nemen met een plek in de onderste helft.

Topscorers
Etienne Bacrot heeft op dit moment de hoogste toernooiprestatierating met een score van 5,5 uit 7 (2865). Publiekslieveling Magnus Carlsen heeft de Noren op sleeptouw genomen (staan maar een half puntje achter Nederland) mede dankzij 5,5 punt uit 7 partijen (TPR 2851). Kramnik staat nu nog op de derde plaats met 6,5 uit 9 en een TPR van 2847.