zondag, mei 28, 2006

Update Olympiade (6e ronde)

De Nederlandse herenploeg heeft het opnieuw geflikt. Na het EK in Gothenburg 2005 werd opnieuw het grote Rusland aan de zegekar gebonden. Drie remise aan de topborden en een zege van Friso Nijboer op Sergey Rublevsky was voldoende om de Russen omver te krijgen.
Arminië won van Oezbekistan, dat zonder HMC'er Mikhail Saltaev aantreedt (Akopian versloeg Barsov) en voert nu de ranglijst aan met 18 bordpunten, voor Nederland met 17,5. Deze twee ploegen spelen op dit moment tegen elkaar. Daarbij is Ivan Sokolov aan het eerste bord op vreselijke wijze al om zeep geholpen door Levon Aronian.

Rusland mag zijn wonden likken met een ontmoeting tegen Belarus, een land dat (net als de USA) nog alle wedstrijden gewonnen heeft. Beiden staan gedeeld derde met 17 borden.

De herenploegen met HMC'ers in de gelederen verloren in de zesde ronde allebei met 3-1.
Letland van Hongarije (Fridman dolf het onderspit tegen Zoltan Almasi) en België van Bosnië/Herzegovina (Geert zat langs de kant). Vandaag kan men zich in ronde 7 revancheren tegen respectievelijk Mongolië en Jemen.

Bij de dames speelde Nederland gelijk tegen Griekenland en bezet na 6 ronde de 32e plaats met 10,5 punten. Onder de maat! Bianca Muhren deed niet mee, maar zij kan haar score van 3,5 uit 4 vandaag in ronde 7 verhogen in de wedstrijd tegen Venezuela. (zie foto van Chesspics van Alexandra Kosteniuk).

Eigenlijk doen er in Turijn niet drie maar vier HMC'ers mee. Aan het eerste bord van het Amerikaanse damesviertal (vorige keer in Calvia 2004 winnaars van de zilveren medaille achter China, dat dit keer zwaar verzwakt is aangetreden) zit namelijk Anna Zatonskih. De regerend nationaal kampioene van de USA speelde afgelopen seizoen mee in de sneeuwwedstrijd tegen Homburg in Apeldoorn.
In Turijn staat het Amerikaanse viertal op de vierde plaats na een 2-1 overwinning op Mongolië. Anna zelf heeft 2 uit 4 aan bord 1 en mag vandaag aantreden tegen Dronavalli uit India, geen gemakkelijke opgave.