zondag, februari 04, 2007

5e ronde KNSB-competitie


Na Groningen is ook HSG te sterk gebleken voor het eerste. Dat is helemaal geen schande, want vrijwel de hele Nederlandse top speelt voor dit team.
In het prachtige raadhuis van Hilversum (zie foto) gingen wij met 7-3 ten onder.


Willem Muhren (zie foto) was deze middag de enige van ons die won. Zijn zege kwam op een curieuze manier tot stand, want hij won voor de tweede keer dit seizoen op vlag. Een kwaliteitsoffer van Willem pakte verkeerd uit en Dennis de Vreugt was hard op weg naar het volle punt toen hij op zet 39 opeens geen zet meer deed en dus verloor door tijdsoverschrijding.
De drie verdienstelijke remises van Jan-Willem, Michiel en Paul kwamen allen tot stand in stellingen met ongelijke lopers. Jasper Broekmeulen ging in tijdnood remise door zetherhaling uit de weg, maar blies vervolgens zijn eigen stelling gruwelijk op.
Onze kopman Kasimdzhanov mocht bij zijn debuut voor HMC van geluk spreken dat Friso Nijboer net zo weinig tijd had als hijzelf en met twee gezonde pluspionnen de zetten herhaalde. 'This game was too difficult for me' meldde de ex-wereldkampioen van de FIDE na afloop.
Vorige week versloeg hij nog in Tasjkent het nationale team van zijn vaderland Oezbekistan in een kloksimultaan met klinkende cijfers: 4-1!

Persoonlijke uitslagen
HSG-HMC Calder 7-3
Nijboer-Kasimdzhanov rem
Seirawan-Kritz 1-0
Smeets-De Jong rem
Rogers-Abeln rem
l'Ami-Span rem
Stellwagen-Ondersteijn 1-0
Janssen-Broekmeulen 1-0
De Vreugt-W.Muhren 0-1
Douven-B.Muhren 1-0
Vedder-Burg 1-0


(overzicht van de ruime speelzaal)

Uitslagen 5e ronde
ESGOO - Share Dimension Groningen 2½ - 7½
HSG - HMC Calder 7 - 3
SO Rotterdam - LSG 8 - 2
SMB - Zukertort Amstelveen 5½ - 4½
Homburg Apeldoorn - Utrecht 3½ - 6½

Door deze uitslagen staan HSG (met 10) en Groningen (met 9 matchpunten) aan de leiding, gevolgd door Rotterdam en HMC Calder met 6.
Deze ploegen moeten in de volgende ronde op 3 maart tegen elkaar, zodat er een echte Vorentscheidung kan vallen.
Onderaan lijkt het doek reeds gevallen voor het gepromoveerde Zukertort, dat het vierpuntenduel tegen SMB nipt verloor. LSG, dat gelijk speelde tegen Groningen en koploper HSG bijna omver kreeg, heeft tot dusverre alle overige wedstrijden verloren. Bizar!