dinsdag, april 18, 2006

Fridman wint in Utrecht

Afgelopen zaterdag werd in Utrecht het Hypercube snelschaaktoernooi gespeeld. HMC Calder was in de top sterk vertegenwoordigd met Daniel Fridman, Mikhail Saltaev (op de foto spelend tegen elkaar) en Felix Levin. Daarnaast speelden van HMC Calder ook nog Daniël en Dick Schenkeveld, Rob van Helvoort en ondergetekende mee.

Daniel Fridman heeft weer eens huisgehouden op de Nederlandse velden. Nadat hij zich eerst met 17 uit 17 in de voorronden glansrijk kwalificeerde voor de hoogste finalegroep, ging hij tegen zijn collega-snelschaakguru's onverstoorbaar door en startte de finalegroep met 15 uit 15. Een score van 32 uit 32, ongelooflijk in een veld met 5 andere grootmeesters en vele jonge en ervaren snelschaakfanaten. Daarna kwam er een tegenslag met drie nederlagen op rij, tegen Manuel Bosboom, Mikhail Saltaev en Xander Wemmers. Konstantin Landa was ook op dreef en wist daarna een half punt op Fridman uit te lopen, voordat de daverende slotpartij kon beginnen tussen de twee toppers.

Het publiek was uitgelopen voor de spannende strijd om de eerste plaats. Robert Beekman heeft deze strijd in het toernooiverslag fraai weergegeven:

"Fridman had wit. Landa had zwart. Landa stond een half puntje voor en Fridman moet dus winnen! De partij ging van start. De opening werd rustig opgezet door Fridman en Landa had volwaardig tegenspel. Dan komt daar de eerste fase van het conflict! Landa verrekent zich en had heel goed kunnen komen te staan, maar verloor dus een volle toren. Een volle toren! Dat moet een bekeken zaak zijn. Fridman heeft nog 2.35 en Landa 2.43 minuut op de klok. Dat moet geen probleem zijn voor iemand met een rating van 2562. Dachten wij die een rating hebben die lager is dan 2562.

Maar Fridman kon het punt niet naar zijn hand zetten! Landa had weliswaar een vrijpionnetje op de a-lijn dat door wist te stomen naar a3, maar verder kwam het niet. Initiatief had Landa niet, en dus moest Fridman met een toren meer de partij kunnen beslissen. Maar wat hij ook schoof en manoeuvreerde, hij kwam niet verder! Vele malen werd dameruil aangeboden, maar verrek, wat is dat toch lastig als de tegenpartij niet wil meewerken! Een volle minuut werden er in hoog tempo zetjes afgeraffeld en nog steeds had Landa een voorsprong op tijd: 1.38 om 1.46. Maar ja, die toren op a2 staat daar achter pion a3 ook niet echt geweldig. Weet je wat? We geven gewoon een kwaliteit op a3. Hebben we wat meer ruimte. Nog altijd een loper en een pion voor. Moet óók voldoende zijn. En snel verder met zetten doen! Laten we de zwarte koning maar eens mat gaan zetten. We hebben toch een stuk meer, of niet soms? Altijd handig als we gaan aanvallen. Nee, mat zetten lukt niet. Maar het lukt wel om de dames te ruilen. Hè, hè, dat proberen we nu al bijna honderd zetten! Dan met de toren, loper en vier pionnen (tegen toren en drie pionnen) naar voren toe. Steeds sneller en sneller wordt er gespeeld. Inmiddels heeft wit nog maar 24 seconden en zwart 28 seconden. Het wordt de spelers duidelijk dat het er niet meer om gaat wie het beste snelschaakt, maar wie het snelste zetten kan doen! Landa gaat gewoon winnen! Hij heeft vier seconden voorsprong!
En dan, ongelooflijk maar waar, gooit Fridman er een bovenmenselijke inspanning tegen aan. De zetten worden zo snel achter elkaar op het bord getoverd dat hij, terwijl alles a tempo gespeeld wordt, zijn tegenstander toch nog door de vlag heen jaagt! Met voor hemzelf nog vier seconden op de klok. Een bovenmenselijke inspanning; dat was het! Want iets anders kunnen we niet zeggen over 8 seconden inhalen tegen de vingervlugge Landa. Maar het is nog niet afgelopen! Landa staat op en doet een claim! Volgens hem heeft Fridman een 'onmogelijke' zet gedaan! Ja, de zetten gingen zo snel achter elkaar dat er vast wel iets onreglementairs gedaan is. Iedereen kijkt naar Fridman. Fridman geeft antwoord in het Russisch. Iedereen kijkt naar Landa. Landa komt met een uitleg, wederom in Russisch. Iedereen kijkt naar Fridman. Fridman verheft zijn stem en legt nog duidelijker uit in het Russisch waarom hij gelijk heeft. Maar Landa laat zich niet kisten. Hij wordt boos! In het Russisch! En Fridman wordt ook boos! In het Russisch!
De gemoederen bedaren. Per slot zag ik ze meermalen tussen de partijen door vrolijk met elkaar keuvelen. Volgens mij kunnen ze het goed met elkaar vinden. Misschien zijn het wel vrienden. En dan is dit de ruzie niet waard. En zuiver reglementair: de claim heeft weinig waarde als de vlag al gevallen is. Iemand bleek het bovendien nog op video opgenomen te hebben. Die werd bekeken en zowaar: er waren alleen maar reglementaire zetten gedaan. Valt dat niet even mee! Fridman dus reglementair winnaar van het Hypercube snelschaaktoernooi. Hulde!"

Daniel Fridman won het toernooi dus en eindigde voor Konstantin Landa (hotels.nl, links op de foto) en Jan Smeets (HSG, rechts in kaki polo-shirt).
De op de foto aandachtige toeschouwer Dick Schenkeveld (links) won de gedeeld tweede prijs in de D-groep. Zijn broer Daniël kwalificeerde zich knap voor de B-groep en haalde daar bijna 50%. En laten we het er maar op houden dat ondergetekende een leuke dag heeft gehad.

Willem Muhren