maandag, februari 20, 2006

Verslag KNSB-beker

HMC Calder bekert verder in poule D
Door René Olthof

HMC Calder is in de bekerwedstrijd tegen Eindhoven tot twee keer toe door het oog van de naald gekropen.

Wat voor een bloedstollende taferelen speelden zich vrijdagavond niet allemaal af op het podium in De Biechten - het kon niet spannender!


Nadat de horde Dubbelschaak ’97 precies een maand geleden genomen was, zij het niet zonder slag of stoot, was het nu de beurt aan Eindhoven om ons te stoppen. En dat ging het geroutineerde ESV-viertal opvallend goed af. Veel te goed, als je het mij vraagt. Tijdens de wedstrijd kwam Jan Vosselman met het eerste nummer van het HMC-maandbulletin van 2006 in de hand naar me toe. ‘Hoezo het nietige Charlois?’ was zijn vraag. In mijn verslag van de meest recente externe wedstrijd van het eerste had ik geschreven dat het Rotterdamse Charlois begin jaren 70 de hegemonie van (Desisco) Watergraafsmeer en (Volmac) Rotterdam bij verrassing doorbroken had. U raadt al wie er in dat team zat:– Jan Vosselman!

Op dat moment stond het 1-1. Paul Span had aan bord 2 gekozen voor een zijvariant in het Nimzo-Indisch en kwam in feite nooit goed in de partij. Het witte loperpaar en later de vrije pluspion zorgden voor een snelle beslissing. Twan Burg had tegen Hans Bosscher, oud-topscorer in de Hoofdklasse, zoals Gerard Welling mij fijntjes wist te melden en oud-werkcollega van Cees Nuijten, een gunstig toreneindspel weten te bereiken, dat bijzonder moeilijk te verdedigen was voor wit, zeker in tijdnood. Het punt liet dan ook niet al te lange tijd op zich wachten.

Aan bord 1 was het toen al mis. Geert van der Stricht bereikte niet veel in de opening, maar bleef verbeten op winst spelen waar dat niet meer aan de orde was. Dat resulteerde op zet 33 in een misser van jewelste, die Bas van de Plassche volgens de regelen der kunst uitbuitte.

1-2 achter en Niels Ondersteijn opgescheept met een troosteloos eindspel met een paar pionnen minder en ongelijke lopers. Hij was flink van leer getrokken tegen de Franse opening die Jos Sutmuller al zijn hele leven lang hanteert. Vroeger koos Jos daarbij voornamelijk voor afwijkende systemen en systeempjes, tegenwoordig schuwt hij de hoofdvarianten van de Winawer-variant niet. Niels had daar zo’n twee jaar geleden uitgebreid naar gekeken en na enig denkwerk kwamen 19 zetten theorie op het bord. ‘Toen deed hij het verkeerd’, aldus Sutmuller. Nou, dat oordeel zou wel eens kunnen kloppen, want binnen de kortste keren was de aanval van Niels als sneeuw voor de zon verdwenen en verloor hij de ene pion na de andere. Toen Geert moest opgeven was onze enige hoop gevestigd op de klok. Want door de aanwezigheid van ongelijke lopers duurde het een tijdje voor zwart zijn vele vrijpionnen naar voren kon zetten. In plaats van de activiteit van de koning van Niels in te perken verkoos Jos het verorberen van nog een pion. Objectief niets mis mee, maar plotseling rook wit kansen. En toen het vlaggetje al behoorlijk omhoog ging, figuurlijk dan – wij zijn geen duikbotenclub uit Breda die competitiewedstrijden nog met analoge (echte) klokken speelt – toverde Niels een matconstellatie op het bord. Zwart verloor uiteindelijk niet op vlag, maar op stelling – hij ging mat!


Persoonlijke resultaten
HMC Calder - Eindhoven 2-2
  1. G.v.d.Stricht (w) - B.v.d.Plassche 0-1
  2. P.Span (z) - J.Vosselman 0-1
  3. N.Ondersteijn (w) - J.Sutmuller 1-0
  4. T.Burg (z) - H.Bosscher 1-0

Wonder 1 was geschied. Even een kleine versnapering halen aan de bar en dan full speed op naar het snelschaken. Een prima voorbereiding trouwens voor het Brabantse Kampioenschap snelschaken voor clubteams, dat daags daarna afgewerkt zou worden in Veldhoven – en HMC Calder de Brabantse titel opleverde, maar dit terzijde.

Nu had Eindhoven in de eerste ronde ook 2-2 gespeeld (tegen PION Groesbeek), maar toen verloren juist de twee topborden. In de herkansing liep het beter: ½-3½.

Dat zat er tegen onze jeugdspelers niet in. Zowel Niels als Twan wonnen relatief snel en gemakkelijk, dus ½ uit 2 was voldoende.

Helaas kwam die niet van bord 2, waar Paul een ernstige materiaalachterstand had opgelopen. Het matzetten ging bij Vosselman echter niet zo soepel, hij wachtte ermee tot hij nog 2 seconden over had. 2-1

De beslissing viel dus aan bord 1. Geert een paard, Bas loper en twee pionnen. Bas nog 14 seconden, Geert nog 7. Geert begint te springen met het paard en letterlijk in de allerlaatste seconde produceert Bas een onreglementaire zet. Geert wint, we zijn door. Wonder 2.


Vluggeren
HMC Calder - Eindhoven 3-1
  1. G.v.d.Stricht (z) - B.v.d.Plassche 1-0
  2. P.Span (w) - J.Vosselman 0-1
  3. N.Ondersteijn (z) - J.Sutmuller 1-0
  4. T.Burg (w) - H.Bosscher 1-0

Overige wedstrijden Poule D:

Stukkenjagers - SMB
AAS - DSC Dongen (NBSB) spelen vrijdag a.s. in Aalsmeer
U-Boat Worx - ASV


Wordt vervolgd in maart!

Met dank aan Harald Einarsen voor de foto's